ßßß Cookit - przepis na Najlepszy sernik czekoladowy

Najlepszy sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. Zrobiłam go przypadkiem i chyba przypadkiem mi wyszedł, jako moje pierwsze ciasto. Był tak wspaniały, że od tej pory robię go zawsze na specjalne okazje. I to nawet nie dlatego, że mam ochotę. Tylko dlatego, że moja rodzina po prostu nie może bez niego żyć ;) dlatego rozważnie go przygotowujcie i zastanówcie się dwa razy zanim dacie komuś bliskiemu spróbować! Przepis autorstwa Nigelli.
Składniki
Spód
1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (u mnie 90g ciasteczek pełnoziarnistych),
50 g miękkiego masła,
1 łyżka kakao.
Masa serowa
500 g twarożku kremowego (np. Philadelphia lub do sernika dwukrotnie zmielony),
170 g gorzkiej czekolady,
3/4 szklanki drobnego cukru,
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego,
3 duże jajka,
3 duże żółtka,
2/3 szklanki kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody.
Ponad to
90 g gorzkiej czekolady,
1/2 szklanki śmietany kremówki,
wiórki z gorzkiej czekolady.
Ciasteczka kruszymy drobno (w blenderze lub ręcznie np. wałkiem), dodajemy miękkie masło oraz kakao. Wszystko mieszamy i otrzymaną w ten sposób masę (przypominającą mokry piasek) przekładamy do tortownicy o średnicy 22cm. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia, ja robię kółko z papieru na sam spód. Ugniatamy masę ręką i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.
Należy pamiętać, że wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce zmiksować twarożek, cukier, budyń, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę oraz kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Następnie dodawać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie miała jednolity-czekoladowy kolor.
Masę twarogową przelać do tortownicy. Z racji tego, że sernik należ piec w kąpieli wodnej, tortownicę wstawiać do większej blachy i zalać wrzątkiem do połowy wysokości. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, około 45 minut do godziny. Gotowy sernik powinien pozostać sprężysty na środku i całkiem zwarty na bokach.
Po wyjęciu z piekarnika schłodzić, następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotować polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i kremówki, rozsmarować na serniku, lub porobić wzorki. Całość można posypać wiórkami czekoladowymi.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2013-12-23
Czas przygotowania
20M
Czas gotowania
1H
Całkowity czas
1H20M
Średnia ocena
3 . 5
na podstawie 2 ocen
Boże Narodzenie Ciasta Desery Przepisy Serniki
Tagi
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Blok czekoladowy
Następny wpis
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym
Sernik marmurkowy
Chodził za mną ten sernik, bardzo długo – ch [...] Czytaj dalej +
Mazurek czekoladowy
Nastał czas mazurków! Pierwszy w tym roku mazurek [...] Czytaj dalej +
Dietetyczny sernik
Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzo [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowy tort czekoladowy
Ten tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/12/najlepszy-sernik-czekoladowy-2