Wykonanie
Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. Zrobiłam go przypadkiem i chyba przypadkiem mi wyszedł, jako moje pierwsze ciasto. Był tak wspaniały, że od tej
pory robię go zawsze na specjalne okazje. I to nawet nie dlatego, że mam ochotę. Tylko dlatego, że moja rodzina po prostu nie może bez niego żyć ;) dlatego rozważnie go przygotowujcie i zastanówcie się dwa
razy zanim dacie komuś bliskiemu spróbować! Przepis autorstwa Nigelli.SkładnikiSpód1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych
krakersów (u mnie 90g
ciasteczek pełnoziarnistych),50 g miękkiego
masła,1 łyżka
kakao.Masa serowa500 g
twarożku kremowego (np. Philadelphia lub do sernika dwukrotnie zmielony),170 g
gorzkiej czekolady,3/4 szklanki drobnego
cukru,1 łyżka proszku budyniowego
waniliowego,3 duże
jajka,3 duże
żółtka,2/3 szklanki kwaśnej
śmietany,1/2 łyżeczki
kakao rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej
wody.Ponad to90 g
gorzkiej czekolady,1/2 szklanki
śmietany kremówki,wiórki z
gorzkiej czekolady.
Ciasteczka kruszymy drobno (w blenderze lub ręcznie np. wałkiem), dodajemy miękkie
masło oraz
kakao. Wszystko mieszamy i otrzymaną w ten sposób masę (przypominającą mokry piasek) przekładamy do tortownicy o średnicy 22cm. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia, ja robię kółko z papieru na sam spód. Ugniatamy masę ręką i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli
wodnej, odstawić do przestudzenia.Należy pamiętać, że wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.W dużej misce zmiksować
twarożek,
cukier,
budyń,
jajka,
żółtka, kwaśną
śmietanę oraz
kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Następnie dodawać przestudzoną
czekoladę cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie miała jednolity-
czekoladowy kolor.Masę
twarogową przelać do tortownicy. Z racji tego, że sernik należ piec w kąpieli
wodnej, tortownicę wstawiać do większej blachy i zalać wrzątkiem do połowy wysokości. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, około 45 minut do godziny. Gotowy sernik powinien pozostać sprężysty na środku i całkiem zwarty na bokach.Po wyjęciu z piekarnika schłodzić, następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia przygotować polewę z rozpuszczonej
gorzkiej czekolady i kremówki, rozsmarować na serniku, lub porobić wzorki. Całość można posypać wiórkami czekoladowymi.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2013-12-23Czas przygotowania20MCzas gotowania1HCałkowity czas1H20MŚrednia ocena3 . 5na podstawie 2 ocenBoże Narodzenie Ciasta Desery Przepisy SernikiTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisBlok
czekoladowyNastępny wpisKruche babeczki z nadzieniem
jabłkowymSernik marmurkowyChodził za mną ten sernik, bardzo długo – ch [...] Czytaj dalej +Mazurek
czekoladowyNastał czas mazurków! Pierwszy w tym roku mazurek [...] Czytaj dalej +Dietetyczny sernikZdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzo [...] Czytaj dalej +Bezglutenowy tort
czekoladowyTen tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko [...] Czytaj dalej +