Wykonanie
Przepis na ten sernik pochodzi z programu Nigella Ucztuje, odcinek
Czekoladowy Raj. Zabierałam się za niego już dość długo. Jest bardzo mocno
czekoladowy, dla prawdziwych fanów
czekolady.
Składniki na spód:200 g
ciasteczek zbożowych50 g
masła1 łyżka
kakaoSkładniki na masę
serową:500g
twarożku kremowego (ja użyłam z wiaderka)170g
gorzkiej czekolady3/4 szk
cukru1-2 łyżki budyniu w proszku3 duże
jajka3
żółtka2/3 szk kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
kakao rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej
wodySkładniki na sos:90g
gorzkiej czekolady1/2 szk
śmietany kremówkiProponuję rozpocząć od przygotowania blaszki - tortownicy. Wyłożyć ją folią aluminiową wewnątrz i obłożyć na zewnątrz drugą warstwą folii aluminiowej. Jest to niezbędne gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. Tortownica musi być szczelnie zawinięta by do sernika nie dostała się
woda.
Ciastka rozkruszyć np w malakserze z dodatkiem
masła i
kakao. Wykładamy tą mieszankę na dno tortownicy i ugniatamy równomiernie, by powstał
czekoladowy spód. Odstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Używając miksera połączyć pozostałe składniki. Na końcu dodać przestudzoną
czekoladę i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej brązowej masy. Wyłożyć masę
serową na spodzie z
ciastek. Piec w kąpieli
wodnej, czyli tortownicę stawiamy do większej blaszki (u mnie była to blaszka z piekarnika) i zalewamy tą większą blaszkę gorącą
wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec sernik w temp. 190st. C. przez około 1 godz.Sernik ostudzić. Przygotować sos. Rozpuścić
czekoladę i połączyć ze
śmietaną. Polać nierówno sernik, powinny być esy-floresy, u mnie trochę się rozlały:)Pyszny sernik gotowy, smacznego:)