Wykonanie

Jest to sernik nietypowy. Niby delikatny, ale ciężkawy, za sprawą
czekolady. Jest bardzo ekonomiczny, ponieważ jest bardzo sycący, więc kroimy małe kawałki. Konieczna mała czarna.Spód.200g
herbatników50g
masła1 łyżka
kakaoHerbatniki zmiażdżyć np. wałkiem i zmiksować z
masłem i
kakao, wyłożyć tortownicę, ugnieść masę. Wstawić do lodówki.Masa serowa.500g
sera mielonego170g
czekolady gorzkiej3/4 szkl.
cukru3
jajka3
żółtka2/3 szkl.
śmietany 18%1 łyżka
kakao rozpuszczonego w 1łyżce gorącej
wody.Do miski wrzucić wszystkie składniki, oprócz
czekolady, i zmiksować.
Czekoladę stopić w kąpieli
wodnej i wlać do masy serowej. Wymieszą delikatnie. Wyłożyć na spód
herbatnikowy..Tortownicę od
spodu zabezpieczyć folią Alu i wstawić do większego naczynia wypełnionego gorąca
wodąPiec w temp.180stop.około 50 min .Upieczony sernik polać
czekoladą.Sernik jak widać nie jest uciążliwy jeśli chodzi o pracę, ale może być uciążliwy dla żołądka i tuszy. Ale koneserzy wypieków
czekoladowych będą zachwyceni!.