Wykonanie
Składniki2 porcje4 łyżki
syropu korzenno-
dyniowego2 podwójne
espresso250 ml
mlekaSyrop, ok. 180 ml1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
imbiru w proszku1 łyżeczka
cynamonu w proszku1 łyżeczka tartej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 1 łyżka
cukru wanilinowego1/3 szklanki
mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami
cukru1/4 szklanki purée z upieczonej dyni*Potrzebne będziesitko oraz kawałek gazy metrowejPrzygotowaniePrzygotować
syrop korzenno-
dyniowy (przepis poniżej). Zaparzyć
kawę oraz spienić
mleko. Do kubków z gorącą
kawą wlać
syrop (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym, spienionym
mlekiem. Udekorować
bitą śmietaną i posypać
mieszanką przypraw.
Syrop korzenno-
dyniowyDo rondelka wlać
wodę, dodać
przyprawy:
imbir,
cynamon i
gałkę muszkatołową oraz
wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut.Przecedzić przez sitko wyłożone gazą (przecedzić tylko górną, odstaną część
syropu, fusów nie przecedzać). Docisnąć tak aby na sitku zostały wszystkie
przyprawy, a odcedzony
syrop był jak najbardziej klarowny . Jeśli
syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można go rozcieńczyć przegotowaną
wodą.Do powstałego
syropu dodać
mleko skondensowane słodzone (lub
mleko niesłodzone z
cukrem) i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać). Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Syrop jest już gotowy do użycia. Można go jeszcze doprawić
cukrem. Przechowywać w lodówce.Propozycja podania
Bita śmietana i
mieszanka przypraw: tartej
gałki muszkatołowej,
cukru wanilinowego,
cynamonu i
imbiru w proszku.Wskazówki* Zobacz przepis na purée z pieczonej dyni.