ßßß Cookit - przepis na Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
4 łyżki syropu korzenno-dyniowego
2 podwójne espresso
250 ml mleka
Syrop, ok. 180 ml
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
1/4 szklanki purée z upieczonej dyni*
Potrzebne będzie
sitko oraz kawałek gazy metrowej
Przygotowanie
Przygotować syrop korzenno-dyniowy (przepis poniżej). Zaparzyć kawę oraz spienić mleko. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym, spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
Syrop korzenno-dyniowy
Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut.
Przecedzić przez sitko wyłożone gazą (przecedzić tylko górną, odstaną część syropu, fusów nie przecedzać). Docisnąć tak aby na sitku zostały wszystkie przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny . Jeśli syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone (lub mleko niesłodzone z cukrem) i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać). Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop jest już gotowy do użycia. Można go jeszcze doprawić cukrem. Przechowywać w lodówce.
Propozycja podania
Bita śmietana i mieszanka przypraw: tartej gałki muszkatołowej, cukru wanilinowego, cynamonu i imbiru w proszku.
Wskazówki
* Zobacz przepis na purée z pieczonej dyni.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/pumpkin_spice_latte/przepis.html