ßßß
Składniki na dużą butelkę 1 litrową:800 ml wody400 gr cukru brązowegopół upieczonej dyni hokkaido- muskilka łyżeczek mleka skondensowanego słodkiego(opcjonalnie, nie trzeba)12 goźdźików całych lub najlepiej zmielonych2 laski wanili – same ziarna ze środka4 płaskie łyżeczki imbiru4 płaskie łyżeczki cynamonu2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej( można dać mniej)4 gwiazdki anyżu
Wykonanie:Wodę, cukier, przyprawy suche gotujemy. Najpierw doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ciepło i gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Mieszamy aby cukier się rozpuścił i był lekko gęstawy.Goździki wyławiamy i wyrzucamy, to samo robimy z anyżem.Dynię wcześniej obieramy i pieczemy w piekarniku aż do miękkości. U mnie było to jakieś 15 min w 180C. sprawdzić czy jest już bardzo miękka.Dynię można zblenderować blenderem ale ona jest tak miękka że ja rozgniotłam ją widelcem a potem zrobiłam z niej mus w miseczce.Mus z dyni dodajemy do syropu, mieszamy.Przelewamy do wyparzonej butelki. Trzymamy w lodówce.
Smacznego!Pysznej kawy!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Duńskie ciasto „Drømmekage”Penne z cukinią >