Wykonanie
< Duńskie ciasto „Drømmekage”Penne z
cukinią >
Syrop dyniowo-korzenny do
kawySyrop dyniowo korzenny do
kawy ma gęstawą konsystencję ale na tyle płynną by z łatwością wylewał się z butelki do kubka z
kawą.
Kawa smakuje jak piernikowa za sprawą
cynamonu,
goździków,
imbiru.
Syrop jest słodki ponieważ zawiera sporą ilość
cukru a ten dodatkowo trochę skondensowanego słodkiego
mleka. Dodanie
mleka skondensowanego jest opcjonalne i nie trzeba tego robić. Można natomiast zamiast
cukru użyć tylko
mleka skondensowanego słodzonego lub zrobić pół na pół z
cukrem, dowolność jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Gotowanie
cukru z
wodą i
przyprawami powoduje że
syrop gęstnieje, dlatego jeśli nie używamy
cukru należy zastąpić go gęstym
mlekiem skondensowanym.
Składniki na dużą butelkę 1 litrową:800 ml
wody400 gr
cukru brązowegopół upieczonej dyni hokkaido- muskilka łyżeczek
mleka skondensowanego słodkiego(opcjonalnie, nie trzeba)12
goźdźików całych lub najlepiej zmielonych2 laski
wanili – same ziarna ze środka4 płaskie łyżeczki
imbiru4 płaskie łyżeczki
cynamonu2 płaskie łyżeczki
gałki muszkatołowej( można dać mniej)4 gwiazdki
anyżuWykonanie:
Wodę,
cukier,
przyprawy suche gotujemy. Najpierw doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ciepło i gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Mieszamy aby
cukier się rozpuścił i był lekko gęstawy.
Goździki wyławiamy i wyrzucamy, to samo robimy z
anyżem.
Dynię wcześniej obieramy i pieczemy w piekarniku aż do miękkości. U mnie było to jakieś 15 min w 180C. sprawdzić czy jest już bardzo miękka.
Dynię można zblenderować blenderem ale ona jest tak miękka że ja rozgniotłam ją widelcem a
potem zrobiłam z niej mus w miseczce.Mus z dyni dodajemy do
syropu, mieszamy.Przelewamy do wyparzonej butelki. Trzymamy w lodówce.
Smacznego!Pysznej
kawy!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Duńskie ciasto „Drømmekage”Penne z
cukinią >