ßßß Cookit - przepis na Syrop dyniowo-korzenny do kawy

Syrop dyniowo-korzenny do kawy

nazwa

Wykonanie

< Duńskie ciasto „Drømmekage”
Penne z cukinią >
Syrop dyniowo-korzenny do kawy
Syrop dyniowo korzenny do kawy ma gęstawą konsystencję ale na tyle płynną by z łatwością wylewał się z butelki do kubka z kawą. Kawa smakuje jak piernikowa za sprawą cynamonu, goździków, imbiru. Syrop jest słodki ponieważ zawiera sporą ilość cukru a ten dodatkowo trochę skondensowanego słodkiego mleka. Dodanie mleka skondensowanego jest opcjonalne i nie trzeba tego robić. Można natomiast zamiast cukru użyć tylko mleka skondensowanego słodzonego lub zrobić pół na pół z cukrem, dowolność jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Gotowanie cukru z wodą i przyprawami powoduje że syrop gęstnieje, dlatego jeśli nie używamy cukru należy zastąpić go gęstym mlekiem skondensowanym.
Składniki na dużą butelkę 1 litrową:
800 ml wody
400 gr cukru brązowego
pół upieczonej dyni hokkaido- mus
kilka łyżeczek mleka skondensowanego słodkiego
(opcjonalnie, nie trzeba)
12 goźdźików całych lub najlepiej zmielonych
2 laski wanili – same ziarna ze środka
4 płaskie łyżeczki imbiru
4 płaskie łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
( można dać mniej)
4 gwiazdki anyżu
Wykonanie:
Wodę, cukier, przyprawy suche gotujemy. Najpierw doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ciepło i gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Mieszamy aby cukier się rozpuścił i był lekko gęstawy.
Goździki wyławiamy i wyrzucamy, to samo robimy z anyżem.
Dynię wcześniej obieramy i pieczemy w piekarniku aż do miękkości. U mnie było to jakieś 15 min w 180C. sprawdzić czy jest już bardzo miękka.
Dynię można zblenderować blenderem ale ona jest tak miękka że ja rozgniotłam ją widelcem a potem zrobiłam z niej mus w miseczce.
Mus z dyni dodajemy do syropu, mieszamy.
Przelewamy do wyparzonej butelki. Trzymamy w lodówce.
Smacznego!Pysznej kawy!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Duńskie ciasto „Drømmekage”
Penne z cukinią >
Źródło:http://panikucharka.pl/soki-i-napoje/syrop-dyniowo-korzenny-kawy