Wykonanie
Smaki jesieni zawarte w szklance aromatycznej
kawy latte. Polecam
Składniki:podwójne
espresso150 ml
mleka3 łyżeczki gęstego
syropu dyniowegoOpcjonalnie:
bita śmietana do dekoracji
cynamon do posypaniaSkładniki na
syrop dyniowy:½ szklanki musu z pieczonej dyni¾ szklanki
wody¾ szklanki
cukru trzcinowego½ łyżeczki
kardamonu½ łyżeczki
cynamonu1 kora
cynamonu½
gałki muszkatołowej (startej na tarce)ziarenka z ½
laski waniliiWykonanie
syrop dyniowy:Kawałek dyni (użyłam dyni olbrzymiej) obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Upieczoną
dynie blendujemy na gładki mus. Pozostały mus, który nie wykorzystamy do przygotowania
syropu, możemy zamrozić.Do rondla z grubym dnem wysypujemy
cukier i wlewamy
wodę. Zagotowujemy, nie mieszając tylko lekko potrząsając garnkiem. Gdy
cukier zacznie się karmelizować, robić lekko brązowy, rondel zestawiamy z palnika i ostrożnie dodajemy pozostałe składniki (uwaga mieszanina będzie się gwałtownie pienić!). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy
syrop przestygnie wyciągamy korę
cynamon u oraz
laskę wanilii.
Syrop przecieramy przez sito i przekładamy do małego słoiczka, przechowujemy w lodówce.Do przepisu, zamiast karmelizować
cukier możecie dodać ½ szklanki golden
syropu, przepis znajdziecie tutaj .Przygotowanie
kawa:Na dno wysokiej szklanki przekładamy/wlewamy 3 łyżeczki
syropu dyniowego. Odstawiamy.
Mleko spieniamy za pomocą dyszy przy ekspresie (można też użyć spieniacza do
mleka,
mleko musi być wówczas podgrzane). Spienione
mleko pomału przelewamy do szklanki z
syropem. Następnie zaparzamy
kawę i wlewamy pomału do
mleka, dzięki temu w szklance pojawią się warstwy:
syrop dyniowy,
mleko,
kawa i pianka z
mleka.
Kawę możemy jeszcze udekorować
bita śmietaną i posypać szczyptą
cynamonu. Przed wypiciem
kawę mieszamy.Smacznego!