Wykonanie
Dyniowe latte to u nas ostatnio hit. Co prawda nie lubię
kawy, ale lubię
dynię i to wystarczy. Jakiś czas temu zrobiłam
dyniowe latte w innej wersji. Dodałam zmiksowaną
dynię, i prawdę mówiąc ten pomysł nie wyszedł najlepiej. Dlatego teraz trochę inaczej- moim zdaniem lepiej. Zrobiłam
syrop i to okazało się świetnym i pysznym pomysłem. Zrobienie
syropu zajmuje trochę czasu ale naprawdę warto to zrobić. Tak przygotowana
kawa jest niesamowita!
Składniki:350 g dyni bez skóry- pokrojonej w kostkęszklanka
wodypół szklanki
cukru trzcinowego2 cm kawałek
imbiru- startegoziarenka z 3 nasion
kardamonułyżeczka
cynamonułyżeczka świeżo startej
gałki muszkatołowejziarenka z połowy
laski waniliiświeżo zaparzona
kawaWykonanie:Do rondla wlej
wodę i wsyp
cukier. Poczekaj aż się rozpuści. Następnie dodaj
dynię, wymieszaj całość i dodaj
przyprawy. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj 15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie używając gazy lub sitka przelej
syrop i odciśnij. Przelej
syrop do butelki i przechowuj w lodówce.Na dno kubka lub szklanki wlej 3-4 łyżki
syropu (w zależności od wielkości naczynia). Zalej świeżo zaparzoną
kawą. Możesz udekorować
bitą śmietaną.Smacznego!