Wykonanie
Zaatakowała nas zima. Co prawda w
Krakowie przyniosła mało śniegu, ale wiatru nie szczędzi. Trzeba się więc jakoś rozgrzewać. Proponuję cudowny
syrop piernikowy, idealny do porannej owsianki, czy
kawy :)Inspiracja

200ml
wody150g
cukru trzcinowegołyżka
przyprawy do piernika1/2 łyżki
cynamonu1/4
gałki muszkatałowej3
goździkiszczypta świeżo utartego
imbiruWodę wlewamy do rondelka, dodajemy
cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Mieszamy od czas do czasu, aby
cukier się nie przypalił.Następnie wsypujemy
przyprawę do piernika,
cynamon,
goździki,
imbir i
gałkę muszkatałową. Gotujemy na małym ogniu, aż
syrop zgęstnieje i nabierze koloru, czyli tak ok. 15 minut.Na koniec przecedzamy, przelewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

