ßßß
Syrop jest świetnym dodatkiem do napojów oraz deserów. Możemy go przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce nawet do kilku tygodni.składniki:500 ml wody200 g cukru trzcinowego2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru1 laska wanilii10 goździków1 gwiazdka anyżuprzyprawy te można zastąpić 2-3 łyżkami przyprawy do piernikaDo małego garnka wlewamy wodę i dodajemy cynamon, imbir, goździki i gwiazdkę anyżu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską wanilii dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy wanilię i gwiazdki i przecedzamy płyn przez gazę. Wlewamy ponownie do rondelka, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy ok. 5 min., syrop zgęstnieje po wystygnięciu. Gotowy przelewamy do czystej butelki.źródło