Wykonanie
Kiedyś zimą piliśmy
kawę z takim
syropem w pewnej knajpce na Krupówkach, klimat za oknem był niepowtarzalny a smak i zapach
kawy doskonale dopełniał bajkowej atmosfery..
Syrop jest świetnym dodatkiem do
napojów oraz deserów. Możemy go przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce nawet do kilku tygodni.składniki:500 ml
wody200 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1
laska wanilii10
goździków1 gwiazdka
anyżuprzyprawy te można zastąpić 2-3 łyżkami
przyprawy do piernikaDo małego garnka wlewamy
wodę i dodajemy
cynamon,
imbir,
goździki i gwiazdkę
anyżu.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą
laską wanilii dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy
wanilię i gwiazdki i przecedzamy płyn przez gazę. Wlewamy ponownie do rondelka, dodajemy
cukier i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy ok. 5 min.,
syrop zgęstnieje po wystygnięciu. Gotowy przelewamy do czystej butelki.źródło