Wykonanie
Do tej
pory przygotowywałam sobie latte
dyniowe na bieżąco. Postanowiłam jednak skorzystać z przepisu Viri na
syrop do
kawy i móc cieszyć się
dyniową kawą bez większych przygotowań.
Syrop wyszedł niezwykle aromatyczny.
Kawa z jego dodatkiem posmakowała nawet mojemu mężowi, który nie przepada ani za
kawą, ani za
dynią.
Składniki:125 ml
wody50 g
cukru trzcinowego75 g puree z dyni1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Gotować na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut. Mieszać od czasu do czasu i kontrolować stopień gęstości
syropu. W razie potrzeby można
syrop zmiksować, chociaż ja tego nie robiłam. Gotowy
syrop przelać do butelki. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Dolewać do
kawy w zależności od preferencji, od 1 łyżeczki do 2 łyżek.