Wykonanie
Kiedy na zewnątrz jest zimno, wieje mroźny wiatr, a do tego bezustannie pada deszcz, marzną dłonie, marznie nos, koniecznie trzeba się jakoś rozgrzać! Idealnie sprawdzi się duuuuuuużo gorącej
kawy! Ale nie takiej zwykłej
kawy, nie, nie!
Kawa, którą Wam dzisiaj proponuję rozgrzewa, smakuje
cynamonem,
imbirem,
jabłkiem ... Ona smakuje szarlotką! Naprawdę Lubicie szarlotkę, prawda? Na pewno lubicie! A skoro tak to na pewno polubicie również szarlotkową
kawę! Odrobina zdrowej
słodyczy w szklance/kubku.
Słodyczy idealnej na chłodne popołudnia. Deszczowe. Listopadowe. Jesienne. Popołudnia takie, jak to dzisiejsze.
/Przygotowana w Speedcook'u/Przepis (trzy porcje):6 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej500ml
mleka250ml
wody2 (małe)
jabłka2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiruszczypta
gałki muszkatołowej3 łyżeczki
cukru trzcinowegoJabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do naczynia miksującego, wlać
wodę. Nastawić maszynę: obroty: 3, czas: 2 minuty. Włączyć. Po upływie tego czasu powinniśmy otrzymać gładki
mus jabłkowy. Do musu (do naczynia miksującego) dolać
mleko, wsypać
kawę,
cynamon,
imbir,
cukier trzcinowy oraz
gałkę muszkatołową. Nastawić maszynę: temperatura: 75°C, obroty: 3. Włączyć. Gdy maszyna się wyłączy nasza
kawa jest już gotowa. Należy rozlać ją do wysokich szklanek i podawać.