Wykonanie
Dzień dobry!Wręczacie swoim bliskim jadalne prezenty? Dzisiaj przepis, który idealnie nadaje się na jadalny prezent. Wystarczy nalać go do ładnej butelki, udekorować bilecikiem czy wstążką i prezent gotowy. Do tego smaczny i samodzielnie przygotowany - prezent idealny.
Mowa o korzennym
syropie do
kawy i deserów - obowiązkowy must have jesieni i zimy. Ten korzenny aromat, nuta dyniowa, niezbyt słodki, idealnie komponujący się z
kawą z
bitą śmietaną czy z panna cottą. Musicie go wypróbować! :-)
Przepis znalazłam u Cioccolato gatto .Składniki:250 ml
wody100 g
brązowego cukru150 g purée z dyni1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej4
goździki1/2
laski waniliiWykonanie:Do
wody dodajemy
cukier, zaczynamy podgrzewać aby się rozpuścił, kolejno dodajemy
dynię,
przyprawy, ziarenka wyciągnięte z
laski wanilii jak również pozostałości po niej i podgrzewamy.Gotujemy aż
syrop zacznie gęstnieć. Kiedy
syrop jest gotowy usuwamy z niego
goździki i
wanilię.
Przelewamy do czystej butelki, po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.Dodajemy do
kawy wedle uznania
smakowego.Smacznego!