Wykonanie
Kocham przedświąteczne przygotowania. W grudniu ruszą pełną parą, a teraz
póki jeszcze powolutku kompletuję domowe
przyprawy i półprodukty, które posłużą do pieczenia Świątecznych ciast. Dzisiaj na tapecie jest
syrop piernikowy. Idealny jako dodatek do
kawy czy deserów. Cudownie aromatyczny pachnący Świętami i piernikami :) Przepis z Kuchni Lidla z moimi zmianami. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:500ml
wodylaska
cynamonu ok 15 cm1 płaska łyżeczka
imbiru10
goździków1-2
laski waniliisok z 1
mandarynki1 łyżeczka
soku z cytryny200g
brązowego cukruW rondelku umieścić korę
cynamonu,
imbir, nacięte
laski wanilii (ziarenek nie wyjmujemy tylko ją nacinamy) i zalewamy
wodą. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie przecedzamy najlepiej przez filtr do
kawy lub gęstą gazę. Odcedzony napar wlewamy z powrotem do rondelka, wrzucamy korę
cynamonu w kawałku, wyskrobujemy ziarenka
wanilii dodając je razem z laskami. Dodać
cukier i gotować kolejne 15-20 minut do zgęstnienia do konsystencji
syropu. Następnie wyjąć
cynamon i
laski wanilii. Dodać
sok z cytryny i
mandarynki. Chwilkę jeszcze podgrzewać a następnie przelać do buteleczki.
Syrop idealnie nadaje się jako dodatek do
kawy, do deserów,
lodów czy ciast. Smacznego :)