ßßß Cookit - przepis na Syrop piernikowy z mandarynką do kawy i deserów

Syrop piernikowy z mandarynką do kawy i deserów

nazwa

Wykonanie

Kocham przedświąteczne przygotowania. W grudniu ruszą pełną parą, a teraz póki jeszcze powolutku kompletuję domowe przyprawy i półprodukty, które posłużą do pieczenia Świątecznych ciast. Dzisiaj na tapecie jest syrop piernikowy. Idealny jako dodatek do kawy czy deserów. Cudownie aromatyczny pachnący Świętami i piernikami :) Przepis z Kuchni Lidla z moimi zmianami. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
500ml wody
laska cynamonu ok 15 cm
1 płaska łyżeczka imbiru
10 goździków
1-2 laski wanilii
sok z 1 mandarynki
1 łyżeczka soku z cytryny
200g brązowego cukru
W rondelku umieścić korę cynamonu, imbir, nacięte laski wanilii (ziarenek nie wyjmujemy tylko ją nacinamy) i zalewamy wodą. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie przecedzamy najlepiej przez filtr do kawy lub gęstą gazę. Odcedzony napar wlewamy z powrotem do rondelka, wrzucamy korę cynamonu w kawałku, wyskrobujemy ziarenka wanilii dodając je razem z laskami. Dodać cukier i gotować kolejne 15-20 minut do zgęstnienia do konsystencji syropu. Następnie wyjąć cynamon i laski wanilii. Dodać sok z cytryny i mandarynki. Chwilkę jeszcze podgrzewać a następnie przelać do buteleczki. Syrop idealnie nadaje się jako dodatek do kawy, do deserów, lodów czy ciast. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/11/syrop-piernikowy-z-mandarynka-do-kawy-i.html