ßßß
Dziś mam dla Was propozycję, w której udało mi się zamknąć smak całych świąt. Jest to cudowny deser, do którego wykorzystałem mandarynki w towarzystwie wspaniałego, aromatycznego syropu na bazie przypraw korzennych. Nie ma chyba nic bardziej kojarzącego się z Bożym Narodzeniem, jak unoszący się w domu zapach cytrusów, cynamonu, imbiru i innych przypraw korzennych. Mandarynki gotowane w tym syropie podałem na ciepło podczas imprezy urodzinowej mojego bloga i cieszyły się sporym powodzeniem. Zatem polecam spróbować! :)składniki:125 g cukru125 ml wodykilka goździków1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki cynamonu3 mandarynkiCukier oraz przyprawy umieścić na patelni, zalać wodą i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Zmniejszyć ogień i gotować aż syrop zacznie gęstnieć (ok. 10-15 minut). Kiedy mieszanina będzie gęstnieć, dodać mandarynki obrane ze skóry i obsmażać przez kilka minut. Gotowe owoce podawać polane syropem na ciepło lub na zimno.Smacznego! :)
