Wykonanie
Rewelacyjny dodatek do
herbaty kiedy na dworze hula wiatr, pada deszcz czy mrozi. Bardzo aromatyczne
cytryny, które nadają herbacie korzenno-
cytrusowego smaku. Przepis z gazetki " Domowe
przetwory " sierpień 2015.
Składniki :1 kg
cytryn ( wyszorowanych i sparzonych lub z odciętą skórką )10
goździków2
anyże gwiaździste1 kora
cynamonu500 g
cukru500 ml
wody16 plastrów
imbiruWodę zagotować z
cukrem. Następnie dodajemy
anyż,
cynamon, oraz
goździki. Gotujemy 5 minut.
Cytrynę tniemy w plasterki.Do wcześniej wyparzonych słoików ( najlepiej niewielkich ) wkładamy po 2 plastry
imbiru i plastry
cytryny, układając dość ściśle. Całość zalewamy gorącym
syropem z
przyprawami. Zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.Smacznego :)