ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
0adminGruszki w syropie imbirowymŚwietne do sałatek (np. z kaczką czy serem kozim) i kanapek, jako dodatek do dań np. do grillowanego tuńczyka, również do zup np. szpinakowej.Składniki2 gruszki (raczej twarde)około 2 szklanek wody1/2 szklanki cukru4 cm kawałek imbirukawałek kory cynamonu6 goździków2 gwiazdki anyżu1 liść kafiru (opcjonalnie)PrzygotowanieZagotować wodę, dodać cukier i rozpuścić. Dodać obrany i starty imbir, cynamon, goździki, anyż, liście kafiru jeśli je mamy. Gruszkę umyć, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), włożyć do syropu (gruszki powinny być nim zakryte). Przykryć garnek, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będą miękkie. Gruszki pozostawić w zalewie do ostygnięcia. Wyjąć gruszki z zalewy, syrop można przecedzić i wykorzystać do drinków, koktajli bezalkoholowych lub np. dodać do winegretu do sałatek.