Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
0admin
Gruszki w
syropie imbirowymŚwietne do sałatek (np. z
kaczką czy
serem kozim) i kanapek, jako dodatek do dań np. do grillowanego
tuńczyka, również do zup np. szpinakowej.Składniki2
gruszki (raczej twarde)około 2 szklanek
wody1/2 szklanki
cukru4 cm kawałek
imbirukawałek kory
cynamonu6
goździków2 gwiazdki
anyżu1 liść kafiru (opcjonalnie)PrzygotowanieZagotować
wodę, dodać
cukier i rozpuścić. Dodać obrany i starty
imbir,
cynamon,
goździki,
anyż, liście kafiru jeśli je mamy.
Gruszkę umyć, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), włożyć do
syropu (
gruszki powinny być nim zakryte). Przykryć garnek, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będą miękkie.
Gruszki pozostawić w zalewie do ostygnięcia. Wyjąć
gruszki z zalewy,
syrop można przecedzić i wykorzystać do
drinków, koktajli bezalkoholowych lub np. dodać do
winegretu do sałatek.