Wykonanie
Nadeszły już chłodniejsze dni i wieczory, szukamy możliwości ogrzania się w różnoraki sposób... Jedni
piją grzane
piwo czy
wino, a Ci co nie mogą muszą zadowolić się
herbatą - i to bez prądu! ;) Niedawno wypatrzony w którejś kulinarnej gazetce. Zrobiony, spróbowany... i godny polecenia :)Potrzebujemy:- 1,3kg
cytryn,- 500ml
wody,- 500g
cukru,- 2 gwiazdki
anyżu,- 4 laski
cynamonu,- garstka
goździków,-
imbir,- wyparzone wcześniej słoiczki (ok 7 - 8szt).
Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plastry.
Imbir obrać i pokroić w plastry.
Cytrynę i po 3 - 4 plastry
imbiru umieścić we wcześniej wyparzonych i suchych już słoiczkach.W garnku rozpuścić 500g
cukru w 500ml
wody. Dodać
anyż,
cynamon i
goździki i gotować ok 5min. Przygotowanym
syropem zalać
cytryny.Pasteryzować ok 15min.