Wykonanie
Kawę ze słodkim
syropem pijam bardzo rzadko. Czasem skuszę się w Starbucks lub Costa na jakiś "inny" smak - ostatnio był to
syrop kasztanowy... Na jednym z podglądanych przeze mnie blogów - tutaj - znalazłam wpis do pierniczkowej latte... Zdjęcia wyglądały tak zachęcająco, a sama
kawa tak kusząco, że postanowiłam spróbować...
Składniki:1 szkl.
wody1 szkl.
cukru1 łyżeczka suszonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1/2
laski waniliiSposób przygotowania:W garnku wymieszaj wszystkie składniki -
wodę,
cukier,
cynamon i
imbir.
Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrop ziarenka. Ziarenka i wyskrobaną
wanilię wrzuć do
wody z
przyprawami. Doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut, aż
syrop zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia i przelej do słoika lub butelki. Przechowuj w lodówce.Teraz wystarczy dodać łyżkę
syropu na 200 ml gorącej
kawy i cieszyć się piernikowym aromatem...