Wykonanie
Niedziela, Listopad 9, 2014, 16:42
Gorące latte, podawane z domowej roboty
syropem dyniowym i udekorowane
bitą śmietaną to intensywny smak przypraw korzennych z delikatnym smakiem
kawy.
Napój w sam raz na jesienno-zimowe, długie wieczory.
Syrop dyniowy przygotowałam z myślą właśnie o tym
gorącym napoju. Uwielbiam
dyniowe latte, jest słodkie, korzenne, dużo w nim
cynamonu i wspaniale rozgrzewa. Po jednym takim kubku czuję się syta i dopieszczona. Idealne do picia przy dobrej książce i gorącym, trzaskającym kominku gdy mam dla siebie wolny wieczór.
Kawa smakuje dokładnie jak ta ze Starbucksa! :DSkładniki:2 porcje
espresso (lub mocna
kawa z 2-3 czubatych łyżeczek w 1/4 szklanki
wody)1 szklanka
mleka2 łyżki
syropu dyniowego (z tego przepisu)1 łyżeczka
cukru*1/4 szklanki kremówki 36%1 łyżeczka
cukru pudrucynamon do posypania*
cukier nie jest konieczny, jednak mój
syrop jest trochę mniej słodki niż ten ze Starbucksa i
kawę należy trochę dosłodzić by osiągnąć ten sam efekt. Jeśli lubimy mniej słodkie
kawy, nie jest zalecany.Przygotowanie:Kremówkę ubić i przełożyć do worka cukierniczego (najlepiej z tylką Wiltona nr 1M).
Kawę zalać wrzątkiem lub przygotować w ekspresie. Dodać
syrop i
cukier. Wymieszać.
Mleko dobrze podgrzać i spienić dowolną metodą (ciepłe można ubić w zamkniętym słoiku, a
potem jeszcze dogrzać by było gorące. Można w mikrofali.
Mleko połączyć z
kawą, delikatnie zamieszać by nie zniszczyć pianki. Na wierzch wycisnąć ubitą
śmietanę. Posypać
cynamonem.