ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z tuńczyka

Carpaccio z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
Azjatyckie:
200 g świeżego tuńczyka
marynowany imbir
chrzan wasabi
kiełki
pędy bambusa (lub świeże zielone ogórki)
sos sojowy
olej sezamowy
kawior (najlepiej zielony - wasabi, ewentualnie pomarańczowy)
Europejskie:
200 g świeżego tuńczyka
rukola
suszone pomidory w oleju
kapary
ćwiartki cytryny
oliwa extra vergine
Przygotowanie
Filety z tuńczyka pokroić na cienkie plasterki. Aby ułatwić krojenie można tuńczyka włożyć do zamrażarki na 1 - 2 godziny. Jeśli mięso ma nierówny kształt można też wcześniej zawinąć je ciasno w przezroczystą folię spożywczą nadając kształt wałka.
Plasterki tuńczyka ułożyć na desce i rozciągnąć nożem na jeszcze cieńsze. Przełożyć na talerze i nadać im ładny kształt jeśli jest taka potrzeba.
Do carpaccio europejskiego dodajemy rukolę, posiekane suszone pomidory, kapary, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Polewamy oliwą extra vergine i podajemy z kawałkiem cytryny oraz pieczywem.
Do carpaccio azjatyckiego: obok tuńczyka kładziemy marynowany imbir i chrzan wasabi, dekorujemy sałatką z kiełkami i pędami bambusa (lub świeżymi zielonymi ogórkami). Sałatkę polewamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Na tuńczyku kładziemy kawior. Podajemy z dodatkowym sosem sojowym oraz ryżem (opcjonalnie).
Propozycja podania
Do carpaccio z tuńczyka w wersji "europejskiej" będzie pasował chleb i czerwone wytrawne wino, do "azjatyckiego" - ryż i japońskie wino śliwkowe lub sake.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/tunczyk/carpaccio_z_tunczyka/przepis.html