ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ W NORI czyli między sushi a sashimi :)

ŁOSOŚ W NORI czyli między sushi a sashimi :)

nazwa

Wykonanie

Sushi i sashimi to bardzo ostatnio popularne dania kuchni japońskiej.
Ja proponuję Wam moją wersję, która leży gdzieś w połowie drogi pomiędzy sushi-maki a sashimi :)
Składniki: (porcja dla 3-4 osób = 3 rolki, każda 8 sztuk)
bardzo świeży łosoś – filet długości około 20 cm z najgrubszej części ryby*
3 arkusze nori
*Uwaga: Niewykorzystaną część łososia można zużyć na przykład na rillettes, tatara , szaszłyki w szynce parmeńskiej lub szaszłyki z krewetkami .
dodatki:
kawior
awokado
ogórek
szczypior
pasta wasabi (czyli chrzan japoński)
twarożek typu Philadelphia
dodatkowo:
marynowany imbir
sos sojowy
ziarna sezamu (czarne i jasne)
bambusowa mata – pomaga w zwijaniu
Wykonanie:
Z łososia usunąć skórę i ości (pisałam o tym tutaj). Rybę pokroić w pasy o długości około 20 cm i przekroju 3×3 cm.
Przygotować dodatki. Ogórka i awokado obrać i pokroić w paski.
Paski łososia naciąć wzdłuż przez środek. Rozłożyć „jak książkę”. Posmarować pastą wasabi (ilość według smaku, ale trzeba pamiętać, że japoński chrzan jest baaardzo ostry!) i nałożyć dodatki według własnego gustu.
Moje trzy wersje:
– pasta wasabi, twarożek Philadelphia, awokado, szczypior
– pasta wasabi, czarny kawior, ogórek, szczypior
– pasta wasabi, twarożek Philadelphia, czerwony kawior, ogórek, szczypior
Na bambusowej macie rozłożyć arkusz nori. Na brzegu ułożyć pas łososia wraz z dodatkami i pomagając sobie bambusową matą zwinąć całość w rulon. Końcówkę nori należy zwilżyć delikatnie wodą aby się lepiej przykleiła. Odstawić do lodówki na czas zwijania pozostałych rolek.
Gotowe rolki pokroić bardzo ostrym nożem na 2-2,5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na drewnianej desce (lub półmisku) i posypać sezamem.
Podawać z dodatkiem sosu sojowego, pasty wasabi i marynowanego imbiru.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/12/14/losos-w-nori-czyli-miedzy-sushi-a-sashimi