ßßß
Sushi i sashimi to bardzo ostatnio popularne dania kuchni japońskiej.Ja proponuję Wam moją wersję, która leży gdzieś w połowie drogi pomiędzy sushi-maki a sashimi :)Składniki: (porcja dla 3-4 osób = 3 rolki, każda 8 sztuk)bardzo świeży łosoś – filet długości około 20 cm z najgrubszej części ryby*3 arkusze nori*Uwaga: Niewykorzystaną część łososia można zużyć na przykład na rillettes, tatara , szaszłyki w szynce parmeńskiej lub szaszłyki z krewetkami .dodatki:kawiorawokadoogórekszczypiorpasta wasabi (czyli chrzan japoński)twarożek typu Philadelphiadodatkowo:marynowany imbirsos sojowyziarna sezamu (czarne i jasne)bambusowa mata – pomaga w zwijaniu
Wykonanie:Z łososia usunąć skórę i ości (pisałam o tym tutaj). Rybę pokroić w pasy o długości około 20 cm i przekroju 3×3 cm.Przygotować dodatki. Ogórka i awokado obrać i pokroić w paski.Paski łososia naciąć wzdłuż przez środek. Rozłożyć „jak książkę”. Posmarować pastą wasabi (ilość według smaku, ale trzeba pamiętać, że japoński chrzan jest baaardzo ostry!) i nałożyć dodatki według własnego gustu.
Moje trzy wersje:– pasta wasabi, twarożek Philadelphia, awokado, szczypior– pasta wasabi, czarny kawior, ogórek, szczypior– pasta wasabi, twarożek Philadelphia, czerwony kawior, ogórek, szczypiorNa bambusowej macie rozłożyć arkusz nori. Na brzegu ułożyć pas łososia wraz z dodatkami i pomagając sobie bambusową matą zwinąć całość w rulon. Końcówkę nori należy zwilżyć delikatnie wodą aby się lepiej przykleiła. Odstawić do lodówki na czas zwijania pozostałych rolek.Gotowe rolki pokroić bardzo ostrym nożem na 2-2,5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na drewnianej desce (lub półmisku) i posypać sezamem.Podawać z dodatkiem sosu sojowego, pasty wasabi i marynowanego imbiru.Smacznego :)