Wykonanie
Składniki4 porcje3 łyżki
masła klarowanego lub
oleju roślinnego1 duża
cebula1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1
marchewka3
ziemniaki2 litry
bulionu jarzynowego1 łyżka
sosu sojowego2 łyżeczki
miodu lub
syropu klonowego3 łyżki
oliwy extra vergine750 g
kapusty kiszonej z tartą
marchewką1 szklanka
białego winaPrzygotowanieW dużym garnku roztopić
masło lub podgrzać
olej, dodać drobno posiekaną
cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać
kminek,
kmin rzymski,
suszone oregano,
paprykę w proszku, obraną i pokrojoną na plasterki
marchewkę i smażyć na niedużym ogniu przez 1 - 2 minuty.Dodać obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, posolić i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać połowę
bulionu,
sos sojowy,
miód lub
syrop klonowy, świeżo zmielony
pieprz i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować przez około 15 - 20 minut aż warzywa będą miękkie.W międzyczasie w drugim garnku podgrzać 3 łyżki
oliwy extra vergine, dodać przepłukaną (czasem dwukrotnie gdy
kapusta jest kwaśna) i odciśniętą
kapustę (można ją wcześniej pokroić), doprawić
solą (w razie potrzeby) i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Wlać
wino, przykryć garnek i dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wlać
bulion i zagotować.
Kapustę przełożyć do garnka z warzywami i razem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować razem przez około 10 minut.WskazówkiDo kapuśniaku można dodać pokrojoną na plasterki i podsmażoną (w tym samym momencie co
cebula)
kiełbaskę chorizo (150 g, pikantnej). Zupę można ugotować dzień wcześniej.