ßßß Cookit - przepis na Wege kapuśniak z ziemniakami i kminem rzymskim

Wege kapuśniak z ziemniakami i kminem rzymskim

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
3 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
1 duża cebula
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 marchewka
3 ziemniaki
2 litry bulionu jarzynowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
3 łyżki oliwy extra vergine
750 g kapusty kiszonej z tartą marchewką
1 szklanka białego wina
Przygotowanie
W dużym garnku roztopić masło lub podgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać kminek, kmin rzymski, suszone oregano, paprykę w proszku, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę i smażyć na niedużym ogniu przez 1 - 2 minuty.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać połowę bulionu, sos sojowy, miód lub syrop klonowy, świeżo zmielony pieprz i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować przez około 15 - 20 minut aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie w drugim garnku podgrzać 3 łyżki oliwy extra vergine, dodać przepłukaną (czasem dwukrotnie gdy kapusta jest kwaśna) i odciśniętą kapustę (można ją wcześniej pokroić), doprawić solą (w razie potrzeby) i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Wlać wino, przykryć garnek i dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wlać bulion i zagotować.
Kapustę przełożyć do garnka z warzywami i razem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować razem przez około 10 minut.
Wskazówki
Do kapuśniaku można dodać pokrojoną na plasterki i podsmażoną (w tym samym momencie co cebula) kiełbaskę chorizo (150 g, pikantnej). Zupę można ugotować dzień wcześniej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/kapusniak/przepis.html