ßßß Cookit - przepis na Marchewkowa zupa-krem

Marchewkowa zupa-krem

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie Dzień Marchewki obchodziliśmy 5 kwietnia, to faktem jest, że to warzywo dostępne przez okrągły rok, dostarczające mnóstwa witamin, warto skosztować nie tylko z okazji jego "święta".
Wspominałam już przy okazji kremu z brokułów, że zdecydowanie bardziej smakują mi treściwe, gęste kremy, niż tradycyjne "rzadkie" zupki.
Marchewkową zupę-krem przygotowuje się bardzo prosto, z praktycznie podstawowych składników. Dzięki dodanym na koniec przyprawom, zyskuje ona wyjątkowy smak.
Składniki:
400g marchwi
1 cebula
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
1 litr bulionu
100g topionego serka
łyżeczka kminku
łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marchew i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju oraz masło.
Wrzucamy marchew i cebulę. Dusimy powoli, aż warzywa będą miękkie.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut na niedużym ogniu.
Dodajemy ser i gotujemy do czasu, aż się rozpuści.
Zupę miksujemy.
Na 1 łyżce oleju podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku, curry i kminek.
Zdejmujemy przyprawy z ognia, kiedy zaczną intensywnie pachnieć.
Dodajemy je do zupy i delikatnie mieszamy.
Przepis zaczerpnięty ze "Smaków Życia" (Nr 4/13).
Przepis bierze udział w akcji "Marchew w roli głównej" .
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/04/marchewkowa-zupa-krem.html