Wykonanie
Wprawdzie Dzień
Marchewki obchodziliśmy 5 kwietnia, to faktem jest, że to warzywo dostępne przez okrągły rok, dostarczające mnóstwa witamin, warto skosztować nie tylko z okazji jego "święta".Wspominałam już przy okazji kremu z
brokułów, że zdecydowanie bardziej smakują mi treściwe, gęste kremy, niż tradycyjne "rzadkie" zupki.
Marchewkową zupę-krem przygotowuje się bardzo prosto, z praktycznie podstawowych składników. Dzięki dodanym na koniec
przyprawom, zyskuje ona wyjątkowy smak.

Składniki:400g
marchwi1
cebula2 łyżki
masła4 łyżki
oleju1 litr
bulionu100g
topionego serkałyżeczka
kminkułyżeczka
curry1 ząbek
czosnku-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marchew i
cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.W garnku rozgrzewamy 3 łyżki
oleju oraz
masło.Wrzucamy
marchew i
cebulę. Dusimy powoli, aż warzywa będą miękkie.Całość zalewamy
bulionem i gotujemy ok. 20 minut na niedużym ogniu.Dodajemy
ser i gotujemy do czasu, aż się rozpuści.Zupę miksujemy.Na 1 łyżce
oleju podsmażamy drobno posiekany ząbek
czosnku,
curry i
kminek.Zdejmujemy
przyprawy z ognia, kiedy zaczną intensywnie pachnieć.Dodajemy je do zupy i delikatnie mieszamy.



Przepis zaczerpnięty ze "Smaków Życia" (Nr 4/13).Przepis bierze udział w akcji "
Marchew w roli głównej" .