ßßß Cookit - przepis na Babeczki makowo-serowe

Babeczki makowo-serowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
Masa makowa:
1 i 1/2 szklanki słodzonej gotowej* masy makowej
1/2 szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
50 g ciemnej czekolady
Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego
1 białko lub całe jajko
1 łyżka likieru kokosowego lub rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
około 1 - 2 łyżek soku z cytryny
skórka starta z cytryny
Przygotowanie
Masa makowa: piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do miski włożyć masę makową, dodać zmielone płatki migdałów, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, jajko, wszystko wymieszać łyżką. Dodać posiekaną w kosteczkę czekoladę i wymieszać. Masę wyłożyć do papilotek, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15 minut.
Masa serowa: do czystej miski włożyć ser i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać mleko skondensowane, białko lub całe jajko oraz aromat, wymieszać łyżką lub rózgą na gładką masę. Wylać na masę makową i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Lukier cytrynowy: do miski wsypać cukier puder, dodać łyżkę soku z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszać. Dodać więcej soku z cytryny w razie potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję lukru, gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru. Polać babeczki.
Wskazówki
* do przepisu używamy gotowej masy makowej ze sklepu, w przypadku domowej masy makowej pomijamy w przepisie mielone migdały.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/babeczki_makowe_z_serem/przepis.html