Wykonanie
Składniki12 sztukMasa makowa:1 i 1/2 szklanki słodzonej gotowej* masy makowej1/2 szklanki mielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich1
jajko50 g ciemnej
czekoladyMasa serowa:500 g zmielonego
twarogu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 puszki (266 g) słodzonego
mleka skondensowanego1
białko lub całe
jajko1 łyżka
likieru kokosowego lub
rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub 1 łyżka
cukru wanilinowegoLukier cytrynowy:1 szklanka
cukru pudruokoło 1 - 2 łyżek
soku z cytrynyskórka starta z
cytrynyPrzygotowanieMasa makowa: piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do miski włożyć masę
makową, dodać zmielone
płatki migdałów,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe,
orzechy włoskie,
jajko, wszystko wymieszać łyżką. Dodać posiekaną w kosteczkę
czekoladę i wymieszać. Masę wyłożyć do papilotek, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15 minut.Masa serowa: do czystej miski włożyć
ser i wymieszać z
mąką ziemniaczaną. Dodać
mleko skondensowane,
białko lub całe
jajko oraz aromat, wymieszać łyżką lub rózgą na gładką masę. Wylać na masę
makową i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Lukier cytrynowy: do miski wsypać
cukier puder, dodać łyżkę
soku z cytryny i
skórkę z cytryny. Wymieszać. Dodać więcej
soku z cytryny w razie potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję lukru, gdyby
lukier był za rzadki, dodać więcej
cukru pudru. Polać babeczki.Wskazówki* do przepisu używamy gotowej masy makowej ze sklepu, w przypadku domowej masy makowej pomijamy w przepisie mielone
migdały.
