Wykonanie

Absolutnie pyszne, rozkosznie wyglądające mini
sero-makowce pieczone w formie muffinkowej. Oczarowały mnie w pierwszej kolejności wyglądem, a zaraz
potem smakiem. Idealnie lekko słodki
mak i
ser, przełamany kwaskowym lukrem. Pyszności... Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku . Polecam baaardzo :)Składniki na 12 szt:masa makowa:1 , 5 szkl masy makowej domowej lub gotowej1/2 szkl drobno posiekanych
migdałów1/2 szkl. drobno posiekanych
orzechów włoskich1/2 szkl
wiórków kokosowych50g drobno posiekanej
gorzkiej czekolady1
jajkomasa serowa:500g
sera białego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego wiaderkowego na serniki)1/2 puszki (266g)
mleka słodzonego skondensowanego1 łyżka
mąki ziemniaczanej1-2
białka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub odrobina aromatu1 łyżka
cukru waniliowegolukier cytrynowy:1 szkl.
cukru pudru2-3 łyżki
soku z cytrynyotarta skórka z 1
cytrynyWszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (takimi troszkę wyższymi. Jeśli są standardowo niżsże wyjdzie nam po prostu więcej serniczków). Masę
makową ponakładać do papilotek do połowy wysokości lub ciut więcej. Wygładzić łyżeczka i docisnąć lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 175 stopni.Wszystkie składniki na masę
serową bardzo dokładnie wymieszać rózgą na gładko. Wyłożyć
ser na podpieczone
spody makowe i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut do tej samej temperatury.Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie muffinkowej przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i ostudzić. Ostudzone polać lukrem i ponownie schłodzić. Można dodatkowo udekorować
orzechami lub pokrojoną
skórką cytrynowąSmacznego :)
