Wykonanie

Serniczek? Pierniczek? Makowczyk? A może wszystko na raz :) Myślałam że już nie zdążę ich upiec na Święta ale jednak.... są :) a w zasadzie były ;) Maleńkie mini serniczki o korzennym aromacie na makowym spodzie bogatym w cały ogrom
bakalii :) Robi się je błyskawicznie. Powstały w oparciu o wcześniej już publikowane mini serniczki z lukrem
cytrynowym . Jeśli smaki korzenne to wasze smaki - polecam baaardzo :)Składniki na ok.12-15 szt:masa makowa:1 , 5 szkl masy makowej domowej lub gotowej1/2 szkl drobno posiekanych
migdałów1/2 szkl. drobno posiekanych
orzechów włoskich1/2 szkl
wiórków kokosowych50g drobno posiekanej
gorzkiej czekolady1
jajkoWszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (takimi troszkę wyższymi. Jeśli są niższe wyjdzie nam po prostu więcej serniczków). Masę
makową ponakładać do papilotek do połowy wysokości lub ciut więcej.Wygładzić łyżeczka i docisnąć lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 175 stopni.masa serowa:500g
sera białego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego wiaderkowego na serniki*)1/2 puszki (ok. 266g)
mleka słodzonego skondensowanego1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1
białko2-3 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżka
cukru waniliowego*jeśli dajemy
ser twarogowy mielony warto dodać ok. 70 ml
śmietany kremówki. Wówczas serniczki będą delikatniejsze i bardziej kremoweWszystkie składniki na masę
serową bardzo dokładnie wymieszać na gładko. Wyłożyć
ser na podpieczone
spody makowe i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut do tej samej temperatury.
polewa czekoladowa:50g
mlecznej czekoladykilka łyżek
śmietany kremówki 36%
orzechy włoskie do dekoracjiUpieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie muffinkowej przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i ostudzić.Kremówkę podgrzewać w kąpieli
wodnej razem z połamaną
czekoladą. Rozpuścić dokładnie na gładko. Polać ostudzone serniczki. Udekorować
orzechami włoskimi. Smacznego :)

