Wykonanie
Torcik
makowo-
serowy przygotowałam w ramach utylizacji masy makowej z puszki i
sera z wiaderka. O ile seromakowiec, który upiekłam z połowy wyżej wymienionych składników był bardzo udanym wypiekiem, o tyle torcik makowy doczekał się nieco kontrowersyjnych ocen. Przepis jednak podaję, bo niektórym smakował a po małych przeróbkach myślę, że smak ciasta bardzo zyska. Masa makowa w cieście jest dość specyficzna po dodaniu do niej
czekolady i może nie każdemu smakować, ale warto takiej mieszanki
czekoladowo makowej spróbować. Bardzo dobra masa serowa. Ja swoje ciasto przełożyłam
dżemem z czarnej porzeczki, który kompletnie w nim nie pasował. Reasumując, bez
dżemu, będzie to całkiem smaczne ciasto.

Masa makowa:1/2 puszki masy makowej1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki mielonych
migdałów2
jajka100g ciemnej
czekolady, rozpuszczonejMasa serowa:500 g
sera zmielonego (dałam wiaderkowy)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 puszki
mleka skondensowanego słodzonego2
jajka1
biała czekolada, roztopionaPiekarnik nastawiamy na 175 st C i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 22 cmPrzygotowujemy masę
makową. Do miski wkładamy masę z puszki, dodajemy
wiórki kokosowe, mielone
migdały,
jajka i roztopiona
czekoladę, wszystkie składniki mieszamy i dzielimy masę na pół.Wykłądamy połowę masy na dnie torotwnicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 13 minut.W międzyczasie przygotowujemy masę
serową.
Ser wkładamy do miski i mieszamy z
mąką ziemniaczaną. Dodajemy
mleko skondensowane,
jajka, roztopiona
białą czekoladę i mieszamy, aż masa będzie gładka. Dzielimy masę na 2 części.Wyjmujemy podpieczony spód makowy i wylewamy na niego połowę masy serowej i równomiernie rozprowadzamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 13 minut. Na podpieczoną warstwę
sera rozprowadzamy delikatnie drugą porcję masy makowej(będzie to nieco uciążliwe, ale da się zrobić) po czym wstawiamy do piekarnika na kolejne 13 minut. Czynność powtarzamy drugą częścią masy serowej i ponownie wstawiamy na 13 minut do piekarnika. Upieczone ciasto studzimy.Wierzch posypujemy przesianym
kakao.Po oryginalny przepis odsyłam do Kwestii Smaku