ßßß Cookit - przepis na Kokosowe pralinki a’la Rafaello

Kokosowe pralinki a’la Rafaello

nazwa

Wykonanie

W moim domu pralinki Rafaello zawsze szybko się kończą... zdecydowanie zbyt szybko. Uwielbiam smak kokosa, w związku z czym musiałam spróbować zrobić coś słodkiego o tym właśnie smaku. Czekoladka wyglądem przypomina Rafaello, w smaku też jest podobna, jednak co prawda nie identyczna. Mimo to, jest to zdecydowanie mała przyjemność warta wypróbowania.
Przepis na około 10 sztuk.
SKŁADNIKI:
100 g białej czekolady
3-4 łyżki mleka (można ewentualnie użyć kokosowego)
10 migdałów (obranych ze skórki)
1-2 łyżki likieru amaretto
wiórki kokosowe (do obtoczenia)
Czekoladę stopić z mlekiem, dodać likier amaretto i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Masa jest gotowa, kiedy da się uformować z niej kulki.
Z masy uformować zatem kulki, a następnie je zgniatać, wkładać do środka migdał (lub połowę migdała w zależności od pożądanej wielkości praliny) i ponownie formować kulki.
Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Źródło:http://newyolkkitchen.blogspot.com/2015/07/kokosowe-pralinki-ala-rafaello.html