Wykonanie
Składniki2 porcje4
jajka, ugotowane na twardo lub półtwardo (z
żółtkiem jeszcze miękkim)
Mieszanka przyprawutarte w moździerzu
przyprawy, np.
kmin rzymski,
kolendra,
kardamon,
pieprz seczuański,
pieprz czarny lub
cytrynowy,
papryka w proszku (wędzona pikantna lub słodka), odrobina
papryki chilli,
sól morska,
curry.PrzygotowanieWłożyć
jajka do zimnej
wody, zagotować. Gotować przez około 2,5 - 3 minuty od zagotowania się
wody.
Przyprawy rozetrzeć w moździerzu.
Jajka odcedzić i od razu zalać zimną
wodą, ostudzić. Obrać ze skorupek, pokroić na połówki i ułożyć na półmisku. Posypać
mieszanką przypraw (w ilości do smaku) i podawać z sosem 50:50 oraz chrupiącym
chlebem.Propozycja podaniasos 50:50 (wymieszany
majonez z
jogurtem naturalnym w proporcjach pół na pół),
chleb opieczony w tosterze