Wykonanie
Przepis ze strony Jamie Oliver'a, szybkie i dobre, podane z domowymi tortillami.

Składniki na kebabyok 400 g chudego
mielonego mięsa jagnięcegoparę gałązek świeżego
tymianku, listki oderwaneskórka z 1
cytryny, drobno posiekanaząbek
czosnkusól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz+ opcjonalnie
przyprawy:1 łyżeczka mielonej
kolendry½ łyżeczki mielonego
chilli1 łyżka zmielonego
kminu rzymskiegodo podania4 placki tortilli (np z tego przepisu)Parę liści
sałaty, opłukanych i osuszonych
oliwa z oliwek, opcjonalnie
sok z cytryny, opcjonalnie4 czubate łyżki
jogurtu naturalnego1 świeże
czerwone chilli, wypestkowane i drobno posiekane, opcjonalneprzygotowanie
Mięso i pozostałe składniki kotlecików +
przyprawy włożyć do miski i dobrze wymieszać.Podzielić mieszankę na cztery równe części i uformować mokrymi rękoma 4 podłużne kotleciki. Można je, jak podaje w przepisie Jamie Oliver, formować wokół namoczonego drewnianego patyczka szaszłykowego.Grillować kebaby, obracając, ok 8-10 minut, aż się ładnie przysmażą i będą upieczone w środku. Odłożyć na bok a na grill położyć tortille i podgrzewać przez 30 sek.Przenieść tortille na talerze, na każdym placku położyć po parę kawałków
sałaty, skropić
oliwą z oliwek i ewentualnie
sokiem z cytryny, na to położyć
mięso, łyżkę
jogurtu, Posypać posiekaną
chili, można dodać
natkę pietruszki lub
kolendrę .Zrobiłam małe kotleciki (zamiast 4 - 8) , tym razem smażyłam na patelni a nie grillowałam.


