Wykonanie

Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(3 głosów)5

03 5admin5 / 5 starsPierś gęsi z chrupiącą skórką pieczona w
czerwonym winiez
gruszką w
cynamonieDo przygotowania piersi gęsi potrzebne będzie naczynie żaroodporne z przykrywką. Metoda polega na pieczeniu piersi w dużej ilości płynu (nad powierzchnię płynu ma wystawać jedynie skórka), najpierw pod przykryciem w wysokiej temperaturze, następnie bez przykrycia w obniżonej temperaturze. Całkowity czas pieczenia to 1 godz. 45 min .Składniki2 porcje1 podwójna pierś gęsi (ok. 1 kg)250 ml
czerwonego wina250 ml kompotu
malinowego (3 łyżki
syropu malinowego z
wodą)1 łyżka
suszonego estragonu1 łyżka suszonego
majerankusól i
pieprzSzybki sos
porzeczkowy:3 pełne łyżki
dżemu z czerwonych
porzeczek (lub
żurawiny ze słoiczka)1 łyżeczka
miodu1/2 szklanki (125 ml) czerwonego
wytrawnego winaSałatka z
roszponką i
jabłkiem:1/3
jabłkagarść
roszponkiwinegret: 3 łyżki
syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki
syropu klonowego) + 1/2 łyżki
soku z cytryny +
sól i
pieprz + 1/2 łyżeczki nasion
kopru włoskiego3 łyżki
orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni
Gruszki w
cynamonie:2
gruszki1 łyżeczka
cynamonu1/2 szklanki
soku jabłkowegoPrzygotowanieDzień wcześniej: piersi gęsi (pomijając skórę) natrzeć
ziołami. Włożyć je do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać
winem i kompotem (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć
mięso, powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C . Piersi gęsi wyjąć z garnka, natrzeć
solą i
pieprzem i ponownie włożyć do garnka. Przykryć pokrywką, wstawić na dolny poziom piekarnika i piec 45 min . Następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 60 min . UWAGA: na każdym etapie pieczenia upewniać się, że płynu jest odpowiednia ilość (czyli
mięso jest całkowicie zanurzone, skórka wystaje). W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu.Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
Sałatka z
roszponką i
jabłkiem: do salaterki włożyć pokrojone
jabłko, dodać listki
roszponki i wymieszać. W miseczce połączyć składniki
winegretu, dodać zrumienione
orzeszki pinii i przełożyć wszystko do salaterki z
sałatką.
Gruszki: obrać, pokroić na połówki, wydrążyć i oprószyć
cynamonem. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub np. keksówki, na dno wlać
sok jabłkowy i piec razem z gęsią przez ostatnie 20 min.Propozycja podaniaPrzykładowe dodatki, do wyboru:ziemniaczki w papilotach
pomarańczowy kuskusryż z
płatkami migdałów