Wykonanie
Polecam prosty przepis na aromatyczny
dżem do kanapek czy też dodatek do naleśników, ciast lub deserów. Wybieram miękkie
jabłka i
gruszki, średnio po kilogramie i małą
dynię, najlepiej intensywnie
pomarańczową.
Składniki na około 1,5 litra
dżemu7 dużych
gruszek (użyłam soczystej Konferencji)9 średnich kruchych
jabłekokoło 80 dag dyni- dwie czubate szklanki dyni pokrojonej w kostkęsok z 1
cytryny1 łyżka z czubkiem
mioduszczypta
cynamonuokoło 200 ml
wodyPrzygotowanieLINK do przepisu na filmieUmyte
gruszki i
jabłka obieram ze skóry i usuwam gniazda nasienne. Kroję w grubszą kostkę.
Dynię również kroję w kostkę - użyłam odmiane Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry.
Owoce wrzucam do garnka i zalewam
wodą.
Dynia dość szybko mięknie, ale różnie to może być... Dlatego, zanim wrzucimy miękkie
gruszki i
jabłka można najpierw podusić
dynię a po kilku minutach dodać pozostałe
owoce i dusić całość do miękkości. Mieszam często podczas podgrzewania, żeby
owoce się nie przypaliły a przy okazji odparuję się przy tym sporo
wody.Kiedy
owoce miękkie miksuję blenderem na krem. Dodaję
sok z cytryny,
miód - trzeba próbować, bo może okazać się, że można pominąć dosładzanie. Mieszam i podgrzewam masę, która na ogół jest bardzo gęsta. Gorącą wkładam do wyparzonych słoików. Zakręcam słoiki dokładnie i wkładam do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 140 stopni C. Pasteryzuję około 20 minut. Kiedy dobrze przestygną chowam słoiki w ciemne i chłodne miejsce.Życzę bogatej spiżarni!Pozdrawia Weronika