Wykonanie
Nie potrafię się w tym roku powstrzymać. Przyjmuję
dynię pod każdą postacią i w każdą postać ją zamieniam :) Tym razem powstał
dżem z dyni i
gruszek. Może zestawienie nie dla każdego oczywiste, dla mnie na pewno nie było. Teraz jednak uważam, że jedno z ciekawszych. Warto pocierpieć i postać podczas mieszania, by się nie przypalił.

Składniki:1 kg obranych i pozbawionych pestek
gruszek1/2 kg obranej i pozbawionej nasion dyniSok z 1
cytryny200 g
cukru50 ml
wody1 łyżeczka
cynamonuSposób przygotowania :
Gruszki i
dynię pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do garnka, wlej
wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i często mieszając, doprowadź do zgęstnienia masy. Ja gotowałam około 90 minut. Dodaj
cukier,
sok z cytryny i
cynamon. Zagotuj i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

