ßßß Cookit - przepis na Kaczka z suszoną porzeczką i jabłkami

Kaczka z suszoną porzeczką i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Znakomicie wypieczona kaczka z mięsem idealnie odchodzącym od kości i rozpływającym się w ustach.
Składniki:
kaczka około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
1 duże jabłko
1 duża garść suszonych porzeczek (można zastąpić żurawiną)
6-8 szalotek
około 10 młodych ziemniaczków
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
Porzeczki namoczyć w winie na kilka godzin, po czym odsączyć z nadmiaru płynu.
Do dużej miski wlać Wodę i wsypać 1,5 łyżki soli morskiej. Kaczkę umyć i włożyć do miski z wodą i solą na pół godziny, w tym czasie raz kaczkę odwrócić. Następnie mięso wyjąć z wody, osuszyć. Posmarować olejem i natrzeć przyprawami. Do środka włożyć część jabłka pokrojonego w ćwiartki i część porzeczek, spiąć wykałaczkami. Kaczkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Przed pieczenie należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej. Kaczkę piec w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny (230 stopni C) grzbietem do góry, bez przykrywki. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu. Po godzinie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed końcem czasu włożyć resztę jabłka, porzeczki, umyte młode ziemniaczki oraz szalotki.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2014/05/kaczka-z-suszona-porzeczka-i-jabkami.html