Wykonanie
Znakomicie wypieczona
kaczka z
mięsem idealnie odchodzącym od kości i rozpływającym się w ustach.


Składniki:
kaczka około 2 kg1 łyżka
suszonego estragonu1 łyżka suszonego
majerankusólpieprz2 łyżki
oleju1 duże
jabłko1 duża garść suszonych
porzeczek (można zastąpić
żurawiną)6-8
szalotekokoło 10
młodych ziemniaczkówszklanka czerwonego,
wytrawnego winaPorzeczki namoczyć w
winie na kilka godzin, po czym odsączyć z nadmiaru płynu.Do dużej miski wlać
Wodę i wsypać 1,5 łyżki
soli morskiej.
Kaczkę umyć i włożyć do miski z
wodą i
solą na pół godziny, w tym czasie raz
kaczkę odwrócić. Następnie
mięso wyjąć z
wody, osuszyć. Posmarować
olejem i natrzeć
przyprawami. Do środka włożyć część
jabłka pokrojonego w ćwiartki i część
porzeczek, spiąć wykałaczkami.
Kaczkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Przed pieczenie należy ocieplić
mięso w temperaturze pokojowej.
Kaczkę piec w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny (230 stopni C) grzbietem do góry, bez przykrywki. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu. Po godzinie pieczenia przewrócić
kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed końcem czasu włożyć resztę
jabłka,
porzeczki, umyte
młode ziemniaczki oraz
szalotki.