Wykonanie
Składniki
Biszkopt:7 dużych jaj, w temp. pokojowej1 szklanka
cukru1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego1 szklanka
mąki pszennej tortowej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (opcjonalnie)2 łyżki
makuGruszki w
syropie:1 i 1/2
gruszki1/3 szklanki
cukrusok z 1/2
cytrynyMus
kasztanowy:300 g kremu
kasztanowego (z
cukrem, do kupienia w delikatesach)250 g
serka mascarpone400 ml
śmietanki do ubijania 30%, dobrze schłodzonej2 łyżeczki gorzkiego
kakaoNasączenie:250 ml czarnej mocnej
herbaty z
cytryną125 ml
syropu z
gruszek3 łyżki
likieru amarettoBoki i wierzch: mieszanka mielonego
maku i mielonych
płatków migdałów, po około 4 - 5 łyżek każdegooraz: słoiczek
konfitury lub
dżemu z czarnych
porzeczekPrzygotowanie
Biszkopt:Dno okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm - 26 cm (użyłam 24 cm tortownicy wysokiej na 8 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać.
Mąkę pszenną przesiać razem z
mąką ziemniaczaną, dodać
proszek do pieczenia,
mak i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce
cukier (w dość krótkich odstępach czasu).
Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane
żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z
białkami). Pod koniec dodać ekstrakt
migdałowy.Dodać przesiane
mąki z
makiem (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie
biszkopt.Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i energicznie odstawić ją na blat. Całkowicie ostudzić. Można upiec wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.
Gruszki w
syropie:
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka, wsypać
cukier, wlać
sok z cytryny i
wodę (tak aby przykryć
owoce). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Wyjąć
gruszki z
syropu, odsączyć i pokroić w kosteczkę, ostudzić. Odłożyć 150 ml
syropu do nasączenia
biszkoptu a resztę wykorzystać wedle uznania, np. rozcieńczyć
wodą i wypić jako kompot.Nasączenie:Zaparzyć mocną czarną
herbatę, dodać 1 łyżkę
soku z cytryny oraz
likier amaretto. Wymieszać z
syropem z
gruszek (125 ml) i ostudzić przed nasączeniem
biszkoptu.Mus
kasztanowy:
Mascarpone wymieszać z kremem
kasztanowym. Podzielić na pół i rozdzielić do dwóch misek, do jednej masy dodać
kakao i wymieszać, drugą pozostawić. W oddzielnej misce ubić na sztywną (!) pianę
śmietankę, podzielić na pół i połączyć z jasnym kremem oraz z ciemnym kremem mieszając delikatnie łyżką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Złożenie
tortu:
Biszkopt przekroić w poprzek na 3 krążki. Pierwszy krążek położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia, posmarować 1/3 jasnego kremu, ułożyć pokrojone
gruszki, przykryć resztą jasnego kremu (3 łyżki kremu można pozostawić na wierzch i boki
tortu). Przykryć drugim krążkiem, znów nasączyć go, posmarować powidłami z
czarnej porzeczki, wyłożyć ciemny krem (4 łyżki pozostawić na wierzch
tortu). Położyć ostatni krążek, nasączyć, posmarować cieką warstwą ciemnego kremu, boki resztą jasnego. Posypać mieszanką mielonego
maku i mielonych
migdałów (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Wstawić do lodówki na około 3 godziny, do czasu aż mus stężeje a smaki się połączą. Można przygotować dzień wcześniej.WskazówkiTort można też zrobić bez kremu
kasztanowego, zamiast niego użyć masy krówkowej (200 g) lub nutelli (150 g) lub pominąć w ogóle ten dodatek.
