Wykonanie
Spóźniony wpis wielkanocny. Jakoś do tej
pory nie było kiedy go wstawić. Ale kto powiedział, że serniki można jeść tylko w okresie świąt? Z pewnością przepis przyda się na spotkanie towarzyskie lub nawet na zwykłą niedzielę. Co do samego sernika, to aktualnie jest mój nr 1. Super konsystencja, nie jest twardy ani suchy, wręcz przeciwnie baaardzo kremowy. Dodatek
Amaretto dodaje fajnego posmaku. Do tej
pory zazwyczaj robiłam
spody ciasteczkowe do serników. W tym przypadku wykorzystałam spód pieczony, który jak się okazało doskonale komponuje się z masą
serową. Serdecznie polecam.Przepis na okrągłą blachę o śred. 21 cm.Składniki na kruchy spód:140 g
mąki pszennej50 g zimnego masła/margaryny40 g
cukru pudru1 czubata łyżka
śmietany 18%1 małe
żółtkoszczypta
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:750 g tłustego
twarogu (nie polecam
śmietankowego czy tych wiaderkowych)250 g
serka mascarpone3/4 szklanki
śmietany 18%3/4 szklanka
cukru (ja dodatkowo zmieliłam na
cukier puder)4
jajka2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej100 ml
Amaretto1 opakowanie (100g)
płatków migdałowych, podprażony na suchej patelni lub w piekarnikuSkładniki
spodu zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 20-30 minut (zdarza mi się rozłożyć świeże ciasto łyżką bezpośrednio w formie i też jest ok). Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkością pasujący do blachy. Podpiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 10-15 minut (jeśli zacznie się delikatnie zezłacać należy je wyciągnąć).
Twaróg zmielić 2-3 krotnie (ja zawsze miksuje blenderem, masa wychodzi wtedy bardzo gładka i bez ani jednej grudki). Zmiksować z
mascarpone,
śmietaną i
cukrem. Dodawać po jednym
jajku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Wsypać po łyżce
mąki, również dokładnie mieszając. Z
płatków migdałowych odłożyć 1-2 łyżki do posypania wierzchu. Resztę wraz z
Amaretto dodać do masy i wymieszać. Gotową masę
serową wylać na podpieczony spód, posypać
płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika, piec ok. 60 minut. Gdyby wierzch zaczął się zbytnio brązowić, polecam przykryć sernik folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika, nie otwierając go, studzę ciasto przez ok. 1 h. Po tym czasie, otwieram piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem należy schłodzić ciasto przez ok. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc (zawsze też tak robię).
Ewka