Wykonanie
Czas tak szybko leci, że ani się obejrzałam jak nadeszła kolejna rocznica założenia bloga. W tym roku to już piąta. Chyba sama do końca w to nie wierzę, wydaje mi się, jakby to było wczoraj chociaż patrząc na to czego się nauczyłam, ile dowiedziałam, w czym uczestniczyłam i ile ciekawych znajomości zawarłam ....musiało chyba minąć te 5 lat.Dziękuję wszystkim, którzy tu zaglądają, czytają moje przepisy, gotują i chwalą bądź też krytykują. Już kiedyś
pisałam, że bloga założyłam dla siebie ale gdyby nie Ci, którzy tu zaglądają, pewnie już dawno straciłabym motywację.Wszystkich moich dzisiejszych gości zapraszam na kawałek
tortu. Dzisiaj będzie dzień rozpusty ponieważ masa w torcie jest całkowicie
maślana.Wiem, że nie wszyscy ją lubią ale ostatnio ciągle ubijałam
śmietanę lub
serek mascarpone więc chciałam powrotu do tego co znałam jako pierwsze. Tort wyszedł bardzo dobry ale...dopiero na drugi dzień. Pierwszego dnia, gdy go serwowałam, niestety popełniłam błąd i wyjęłam go tylko godzinę przed podaniem. Po nocy spędzonej w lodówce zdążyła odtajać tylko wierzchnia warstwa natomiast w środku nadal było
masło,
czekoladowe masło. Natomiast na drugi dzień wyjęłam go 3 godziny wcześniej i to był ten smak, o który mi chodziło. Mocno
czekoladowy z lekką nutą
alkoholu i chrupiącymi
płatkami migdałów jest tort, który sobie wymyśliłam, na który Was dziś zapraszam i którym dziękuję Wam za 5 lat.

Pomysł własnySkładniki na
biszkopt:6
jajek6 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno pod koniec dodając
cukier, dodać
żółtka, wymieszać. Przesiać
mąki z proszkiem i
kakao. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.Składniki na nasącz:3/4 szklanki
wody1/4 szklanki
alkoholu (użyłam smorodinówki)Wymieszać składniki nasączu.Składniki na masę:300 g
masła2
żółtka200 g
gorzkiej czekoladycukier do smaku
Masło utrzeć z
cukrem na parze, dodać
żółtka i ucierać aż będzie białe i puszyste. Dodać rozpuszczoną wcześniej
czekoladę i dokładnie wymieszać.Dodatkowo:mały słoik
dżemu (użyłam
porzeczkowego)100 g
płatków migdałówPierwszy blat ułożyć na tortownicy i nasączyć 1/3 płynu. Wyłożyć 3-4 łyżki
dżemu, rozsmarować i przykryć 1/3 masy czekoladowej. Ułożyć drugi blat i postąpić tak samo. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i przykryć cienką warstwą kremu. Posmarować również boki. Wierzch i boki posypać uprażonymi wcześniej
płatkami migdałowymi .Smacznego:)