ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zapytałam na FB czy chcecie przepis na sam biszkopt. Odpowiedzi były jednoznaczne, więc podaję. Z tego konkretnego biszkoptu upiekłam tort motylek, dla mojej 4-letniej chrześnicy.
Składniki (tortownica 25 cm)
8 jaj
szklanka (250 ml) mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie :
Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając. Do osobnej miski przesiewamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Do ubitej piany delikatnie wsypujemy mąki i mieszamy łopatką (można też na najniższej prędkości robotem, ale przy takim sposobie biszkopt udaje mi się przekroić tylko na 2 blaty).
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/11/Biszkopt-kakaowy.html