ßßß Cookit - przepis na Biszkopt marmurkowy do tortów i ciast

Biszkopt marmurkowy do tortów i ciast

nazwa

Wykonanie

Znudziły mi się zwykłe jasne lub ciemne biszkopty i dlatego pomyślałam, pozmieniałam, pomieszałam i wyszło :). Oczywiście stary przepis, ale sprawdzony :).
Składniki :
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
1-2 łyżki wody
Opis wykonania :
1. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. 2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną ). 3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
4. Odlewam niecałe 3/4 ciasta, do reszty dodaje kakao i wodę, mieszam. Dlaczego nie pół na pół, mianowicie z moich obserwacji i doświadczenia ;), ciasto ciemne jest rozrzedzone wodą przez co jest rzadsze i bardziej wydajne niż jasne.
5. Ciasto wykładamy łyżką na zmianę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/02/biszkopt-marmurkowy-do-tortow-i-ciast.html