Wykonanie
Znudziły mi się zwykłe jasne lub ciemne
biszkopty i dlatego pomyślałam, pozmieniałam, pomieszałam i wyszło :). Oczywiście stary przepis, ale sprawdzony :).

Składniki :6 jaj1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
maki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 i 1/2 szklanki
cukru kryształu1 łyżka
octu2 łyżki
kakao1-2 łyżki
wodyOpis wykonania :1. Ubijamy pianę z
białek, pod koniec dodajemy
cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. 2.
Żółtka mieszamy z
octem i
proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo
żółtka rosną ). 3. Do ubitej piany dodajemy
żółtka, następnie przesianą
mąkę i delikatnie łączymy.4. Odlewam niecałe 3/4 ciasta, do reszty dodaje
kakao i
wodę, mieszam. Dlaczego nie pół na pół, mianowicie z moich obserwacji i doświadczenia ;), ciasto ciemne jest rozrzedzone
wodą przez co jest rzadsze i bardziej wydajne niż jasne.5. Ciasto wykładamy łyżką na zmianę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować
boków formy.5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy