ßßß
Składniki :Biszkopt ciemny upieczony z 1,5 porcji w formie 39X25 cm9 jaj1,5 szklanka mąki pszennej ( odbieramy 3 łyżki zastępujemy kakao)3 /4 szklanki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 i 1/2 szklanki cukru kryształu1,5 łyżki octu3 łyżki kakaoPrzełożenie:1 L śmietany roślinnej lub 36 % - w tym przypadku radze dodać fix by lepiej utrzymała konsystencję500 g mrożonych truskawek3 łyżeczki żelatyny2-3 łyżki cukru kryształubarwnikiposypka waflowaOpis wykonania :1. Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.4. Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.7. Ciasto przekrawamy na 3 części z każdej wykrawamy wykrawaczką 6 kółek śr. 8 cm, z podkładów pod tortów wycinamy kółka takiej samej wielkości jak wykrawane z ciasta.
8. Truskawki przekładamy do garnka podlewamy lekko wodą i gotujemy do wyparowania całkowicie wody, dodajemy cukier i namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego ścięcia się masy.9. Śmietanę ubijamy, ja mojej już nie dosładzam sama w sobie jest słodka, 36 % musicie lekko posłodzić dodając 1-2 łyżki cukru pudru lub w zależności jak bardzo lubicie by była słodka.10. Krążek smarujemy po środku i kładziemy na wyciętą podkładkę, smarujemy musem z truskawek, bita śmietana - ja jeszcze dodałam świeże truskawki na śmietanę, blacik, mus truskawkowy, śmietana, blacik, całość pokrywamy bitą śmietaną, wierzch ładnie wyrównujemy. Boki obtaczamy w posypce waflowej. Pozostałą śmietanę barwimy, dekorujemy u mnie różyczki i liście posypane jeszcze mielonymi orzechami laskowymi.Mało słodkie i orzeźwiające dziadkowie będą zachwyceni :).




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy