Wykonanie
Najwyższy czas rozpocząć wypieki Wielkanocne. Na pierwszy ogień - babka nieco inaczej, bo z marcepanem i marchwią. Znika szybko z talerza zanim się obejrzycie.Może to i dobrze, bo jak głosi przysłowie: „Alleluja i do przodu” czyli pieczemy dalej. Kolejne świąteczne przepisy lada moment pojawią się na blogu.Inspiracja zaczerpnięta z bloga "moje kucharzenie".

Składniki:250 g
marchewki150 g
masła100 g masy marcepanowej100 g
cukru4
jajka175 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g mielonych
migdałów3 łyżki
syropu amarettoMarchew obrać, zetrzeć na małych oczkach.
Masło i marcepan pokroić na drobne kawałeczki.W misce wymieszać marcepan,
masło i
cukier. Utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno
jajka i dokładnie ucierać.Połączyć ze sobą oba rodzaje
mąki i
proszek do pieczenia. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pozostałe składniki: mielone
migdały, startą
marchewkę oraz
syrop amaretto. Wszystko wymieszać.Wysmarować formę na babkę
masłem lub innym tłuszczem oprószyć
bułka tartą, aby zapobiec przyklejeniu ciasta. Po upieczeniu odczekać 10 minut zanim wyjmie się babkę z formy.Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.







SMACZNEGO!