Wykonanie
Witajcie!Lato w pełni, ciągle mamy do dyspozycji mnóstwo
owoców sezonowych, w tym
czereśnie.A jak
czereśnie, to moje ulubione ciasto z nimi w roli głównej, czyli odwrócone ciasto!

Oryginalne ciasto prawda? ;-) Ale nie ma się czego bać, bo jest bardzo fajne, smaczne, znika szybko, chociaż szybkie znikanie to chyba nie jest zaleta ;-). Dobre ciasto powinno być jak worek bez dna, nie powinno się kończyć.Zapraszam!Inspirowane przepisem Doroty.Składniki:150 g
masła3/4 szklanki
cukru5
jajek1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1/4
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia400 g wydrylowanych
czereśni (przekrojone na pół, tyle aby pokryły cały spód formy)Wykonanie :Około 2 godziny przed pieczeniem wyciągnij
masło i
jajka, aby uzyskały temperaturę pokojową.
Masło i
cukier umieszczamy w misce i dokładnie ucieramy mikserem, na puszystą masę. Następnie dodajemy
jajka, ciągle miksując.
Mąkę i proszek przesiewamy i również dodajemy do reszty ciasta. Miksujemy dokładnie.Wydrylowane
czereśnie układamy na spodzie formy, ja lubię piec takie ciasta w dużej, silikonowej formie na tartę.
Owoce układamy rozcięciem do
spodu formy. Zalewamy
ciastem.Ciasto pieczemy około 30 minut w 170 st. Do suchego patyczka.

Upieczone i wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odwracamy, tak aby spód był wierzchem. Ciasto można posypać
cukrem pudrem.W tym wypieku również sprawdzają się
śliwki,
morele - sprawdzałam ;-).

Smacznego!