Wykonanie
SkładnikiCiasto:200 g
masła, bardzo miękkiego1 szklanka (180 g) drobnego
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii)4
jajka (w temp. pokojowej)350 g
mąki pszennej tortowej50 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki kwaśnej
śmietany 12% lub
jogurtu lub
maślani, ogrzanych do temperatury pokojowejPoncz
pomarańczowy:100 ml
soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)50 ml
likieru pomarańczowego (np. Cointreau)50 ml zaparzonej
herbatyPrzełożenie:około300 g
dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)100 ml
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPolewa czekoladowa:1/4 szklanki gorzkiego
kakao1/4 szklanki
wody1/4 szklanki
brązowego cukru (użyłam muscovado, może być biały)250 ml
śmietanki kremowej 30%200 g ciemnej
czekoladypapryczka chili, ewentualnie
ostra papryka w proszkuDo dekoracji:
płatki chili lub
ostra paprykaPrzygotowanieWszystkie składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Masło ma być miękkie. Piekarnik nagrzać do 160 stopni . Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, papier wypuścić poza obręcz tortownicy (zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz).Ciasto: Do misy miksera włożyć miękkie
masło,
wanilię i drobny
cukier, ubijać przez około 10 minut aż będzie białe i puszyste. Stopniowo wbijać po jednym
jajku, cały czas dokładnie ubijając po kolejnym dodanym (po około 3 minuty po każdym
jajku).Do drugiej miski przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do utartej masy dodać przesiane
mąki, najlepiej bezpośrednio przez sito i w 3 partiach miksować do połączenia się składników. Wraz z ostatnią partią
mąki dodać
śmietanę i zmiksować.Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.W międzyczasie przygotować polewę: W rondelku wymieszać
kakao z
cukrem, wlać
wodę i wymieszać. Dodać
śmietankę i podgrzewając na małym ogniu mieszać aż
cukier i
kakao się rozpuści. Dodać
chili (najlepiej stopniowo, aby uzyskać odpowiednią ostrość) i zagotować. Odstawić z ognia, sprawdzić czy masa jest odpowiednio ostra, wyjąć
chili. Dodać połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszać aż się całkowicie roztopi. Ostudzić i zostawić na minimum 1 godzinę do zagęszczenia.Przygotować przełożenie:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku lub
likieru, odstawić. Do rondelka wlać resztę
likieru lub soku, dodać
dżem i zagotować. Dodać rozprowadzoną
mąkę, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia.Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno nasączać je ponczem, czyli mieszanką
likieru,
soku pomarańczowego i
herbaty, smarować
dżemem - ułożyć dolny blat na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia, rozsmarować 1/2
dżemu, przykryć drugim blatem, nasączyć go, rozsmarować resztę
dżemu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Skropić resztą nasączenia. Tort posmarować ostudzoną i zgęstniałą polewą. Można od razu podawać lub schować do lodówki. Tort dość długo będzie świeży.WskazówkiJeśli będzie mocno schłodzony, najlepiej wyjąć go godzinę wcześniej z lodówki, aby blaty ciasta, ktore zawierają
masło, miały szansę się ocieplić i zmięknąć.

