Wykonanie

Pyszne nieskomplikowane ciacho do popołudniowej
kawki. Doskonała propozycja, którą udało mi się znaleźć w książce "Ciasta i desery". Mięciutki mocno
kakaowy spód z delikatnym , nie za słodkim kremem o cudownym smaku
pomarańczy... z chrupiącymi
płatkami czekolady... Pysznie.... Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:2
jajka200g
cukru100g
margaryny1/2 szkl.
wody170g
mąki pszennej tortowej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę .
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Margarynę rozpuścić razem z
wodą w rondelku.Do utartych
jajek powoli wsypujemy przesianą
mąkę i
wodę z tłuszczem naprzemiennie.Formę do tarty ( takiej jak ta (klk) o średnicy 27 górą a 24) dołem wysmarować tłuszczem i wysypać
kaszą manną. Wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć. Pozostawić jeszcze 5-10 minut w blaszce a następnie wyłożyć do góry dnem na dużą blachę do pieczenia wyłożoną mata lub papierem do pieczenia. Wystudzić.Składniki na krem:1
jajko3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 łyżka
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 szkl.
śmietany kremówki 36%ponadto:kilka łyżek orange
curd (klik)
płatki czekoladowe do posypania
Jajko, sok,
cukier i
mąkę ziemniaczaną dokładnie roztrzepać. Wlać do rondelka i podgrzewać do momentu aż zgęstnieje. Wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować delikatnie z kremem
pomarańczowym i wyłożyć na wcześniej podpieczone ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni.Wyjąc wystudzić. Wierzch polać orange
curd i posypać
płatkami czekoladowymi.Smacznego :)

