Torcik ten powstał z okazji 91 urodzin mojej babci. Był jednym z dwóch propozycji na ten Dzień :) Trzy musy z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady na leciutkim czekoladowymbiszkopcie. Całość polana glacage (tzw. lustrem czekoladowym). Środek ciasta musowego podpatrzyłam na blogu Kulinarne spotkania (klik), a glacage to propozycja z bloga Twardy Szparag . Dodałam od siebie biszkopt i pomysł na całość. Wyszło bardzo, bardzo smacznie więc nie pozostaje mi nic innego jak bardzo Wam polecić :)Składniki na biszkopt:3 jajkaszczypta soli3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennej1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kakao1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dać cukier i ubijać na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawać kolejno żółtka i nie przerywać miksowania. Na koniec wmieszać przesiane mąki i kakao z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić a następnie wyjąć z tortownicy. Biszkopt ściąć w razie konieczności tak by jego góra była równa i płaska. Na biszkopt założyć obręcz.Składniki na mus z gorzkiej czekolady:330ml śmietany kremówki100g czekolady gorzkiej min 60%2 łyżeczki żelatynySkładniki na mus z mlecznej czekolady:330ml śmietany kremówki100g czekolady mlecznej2 łyżeczki żelatynySkładniki na mus z białej czekolady:330ml śmietany kremówki100g białej czekolady2 łyżeczki żelatynyŻelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Dwie łyżki śmietany i połamaną drobno czekoladę podgrzewać na wolnym ogniu w rondelku. Rozpuścić uzyskując gładką aksamitną masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce do rozpuszczenia (nie zagotować!). Wmieszać ją dokładnie do gorącej czekolady. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Dwie jej łyżki dodać do czekolady, a następnie całość dodać do ubitej śmietany. Mus przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki by stężał. W podobny sposób przygotować pozostałe musy pamiętając jednak o zasadzie, żeby kolejny nakładać dopiero po stężeniu poprzedniej warstwy.Składniki na glacage:120 g wody10 g żelatyny130 g cukru20g glukozy50 g gorzkiego kakao80 ml śmietanki kremówkiponadto:płatkiczekoladowe do obsypania bokówok 40g czekolady mlecznejzłoty brokat jadalnyŻelatynę namoczyć w 50g zimnej wody i odstawić. Cukier, glukozę i 70g wody podgrzać. Namoczoną żelatynę podgrzać chwilkę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do gorącego syropu cukrowego dodać śmietankę i kakao, a na koniec rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać na gładko. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Polać dokładnie ciasto rozprowadzając glacage na bokach i wierzchu ciasta. Wstawić do wystudzenia.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować ją bardzo cienko na papierze do pieczenia. Gdy będzie już lekko sztywna ale nie do końca obsypać ją dokładnie brokatem jadalnym. Nożem do pizzy pokroić w nieregularne kształty. Wstawić znów do lodówki do całkowitego stężenia.Boki tortu dokładnie obsypać płatkami czekoladowymi, a wierzch udekorować czekoladowym złotem.Smacznego :)