Wykonanie
Uwielbiam to ciasto. Jest tak proste a jednoczenie tak pyszne... W-z już miała swój debiut na blogu (klik). Wówczas jednak ciasto było z dodatkiem tłuszczu. Dzisiejsza propozycja na
spody to nic innego jak klasyczny przepis na
biszkopt rzucany. Krem natomiast podpatrzony na Kwestii Smaku . Polecam baaardzo zarówno poprzedni przepis jak i dzisiejszą propozycję :)Składniki na
biszkopt:8
jajek70g
mąki pszennej45g
mąki ziemniaczanej4 kopiate łyżki
kakao1 szkl.
cukruszczypta
soliBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki. Dno blachy (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 2 blaty.Składniki na krem:3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
wody1 litr
śmietany kremówki 36%1/3 szkl
cukru260g
powideł śliwkowychŻelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier i nadal ubijać. Do
żelatyny dodać troszkę
śmietany i wymieszać a następnie całość dodać do pozostałej
śmietany. Zmiksować na gładko. Z kremu odłożyć ok 3/4 szkl do dekoracji.Składniki na poncz:1/2-3/4 szkl ciepłej lekko osłodzonej
wody1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
rumuW blaszce ułożyć pierwszy blat
biszkoptowy. Naponczować go dokładnie i posmarować powidłami śliwkowymi. Wyrównać. Wyłożyć krem
śmietanowy, wyrównać, przykryć drugim blatem, naponczować i wstawić do lodówki celem schłodzenia na ok 30 minut.Składniki na polewę:100g
mlecznej czekolady100g
gorzkiej czekolady100ml
śmietany kremówki 36%
Śmietanę i połamane
czekolady umieścić w kąpieli
wodnej i dokładnie rozpuścić. Wymieszać na gładko. Lekko przestudzić. Polewą polać wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Ciasto pokroić na kwadraty, a na środku każdego z nich zrobić kleks
bitej śmietany tylką dekoratorską. Smacznego :)