Wykonanie

Kolejne klasyczne połączenie, tym razem
czekolada - w wilgotnym, mięciutkim cieście - i
pomarańcze - w delikatnym kremie. Do tego połączenia smaków nikogo zapewne namawiać nie muszę, więc polecam jedynie wypróbować to zestawienie w tym wydaniu, naprawdę warto.Składniki na ciasto:200g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 czubate łyżki
kakao200g
masła3
jajka100 g
cukru100 g
brązowego cukru1 opakowanie
cukru waniliowego3-4 łyżki ciepłej
wodySkładniki na krem
waniliowy:450 ml
mleka50 ml soku z
pomarańczyotarta skórka z jednej
pomarańczy2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej200 g
cukrukilka kropel
aromatu pomarańczowego1 kostka
masła1
żółtkoDodatkowo:60 g
mlecznej czekolady3 łyżki słodkiej
śmietany 30%
Wykonanie:Ciasto:
Mąkę,
kakao,
sodę i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone
masło oraz całe
jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dosypujemy
cukry i wlewamy
wodę. Ucieramy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być puszyste i dość gęste.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie przekładamy do niej ciasto.Pieczemy w 180°C 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem (u mnie dokładnie 20 minut). Gotowe ciasto chwilę studzimy, a przecinamy na pół i zostawiamy do całkowitego do ostudzenia.Krem: Pół szklanki
mleka mieszamy z
żółtkiem,
mąką i
mąką ziemniaczaną. Pozostałą część
mleka zagotowujemy z
cukrem.Gotujemy
budyń wlewając rozczyn z
mąki do gotującego się
mleka. Studzimy. Dodajemy powoli
sok pomarańczowy, mieszamy.
Masło ucieramy i dodajemy ostudzony
budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel
aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy krem.Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na koniec rozpuszczamy
czekoladę z odrobiną
śmietany i polewamy nią ciasto.Gotowe ciasto, przed podaniem, powinno się chłodzić minimum dwie godziny w lodówce, u nas oczywiście od razu MUSIAŁO ;) zostać podane ;)Smacznego! ;)