Wykonanie
SkładnikiSpód:2
białka50 g
cukru pudru60 g zmielonych
migdałów1 łyżeczka
przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
kakao50 g
gorzkiej czekolady, posiekanejMasa serowa:1 kg
zmielonego sera (może być
twaróg sernikowy lub
mascarpone z
ricottą)3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub sypkiego budyniu1 duża puszka 530 g słodzonego
mleka skondensowanego, niegotowanego3
białka3 łyżki
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowegoskórka starta z 1
pomarańczycukier wanilinowy lub ekstrakt z
wanilii200 g
białej czekoladyWierzch:300 g gęstej
śmietany 12% lub 18%
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżeczki startej skórki z
pomarańczyokoło 2 - 3 łyżek soku z
pomarańczyPrzygotowanieSpód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować
masłem.
Białka ubić na sztywną pianę: najpierw na małych obrotach miksera, następnie na większych ubijamy aż piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy
cukier puder, cały czas miksując przez około 4 minuty. Po dodaniu całego
cukru pudru ubijamy jeszcze przez około 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Pianę delikatnie połączyć ze zmielonymi
płatkami migdałów,
przyprawą piernikową,
cynamonem, przesianym
kakao i posiekaną
czekoladą. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 13 -15 minut . Wyjąć i ostudzić. Piekarnika nie wyłączać.Masa serowa: do dużej miski włożyć
ser,
mąkę lub
budyń i wymieszać lub krótko zmiksować. Następnie dodać
mleko skondensowane,
białka,
likier lub sok, skórkę i
wanilię i wszystko wymieszać energicznie łyżką lub krótko zmiksować mikserem do połączenia się składników. Na koniec roztopić
białą czekoladę: włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę do czystego i suchego rondelka z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewać mieszając co chwilkę. Roztopioną
czekoladę dodać do masy serowej i energicznie wymieszać.Masę
serową wylać do tortownicy na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w 180 stopniach aż masa będzie już prawie całkowicie zastygnięta (około 35 minut jeśli
ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim gęstą
śmietanę . Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 13 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić.Po ostudzeniu sernik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Przechowujemy go tam bez obręczy, którą zdejmujemy dopiero gdy sernik całkowicie ostygnie. Im dłużej sernik postoi, tym jest lepszy, nawet na 3 - 4 dzień, długo też utrzymuje świeżość.Przygotować
lukier : wymieszać
cukier puder ze skórką i 1- 2 łyżkami soku. Dokładnie wymieszać w razie potrzeby stopniowo dodawać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęsty
lukier (ma być bardziej gęsty od tego jaki widać na zdjęciach). Sernik polać lukrem.WskazówkiSernik można zrobić w wersji cytrynowej, zastępując
pomarańczowe dodatki odpowiednikami cytrynowymi.
