ßßß Cookit - przepis na Sernik z lukrem pomarańczowym

Sernik z lukrem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
2 białka
50 g cukru pudru
60 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Masa serowa:
1 kg zmielonego sera (może być twaróg sernikowy lub mascarpone z ricottą)
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub sypkiego budyniu
1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego, niegotowanego
3 białka
3 łyżki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy
cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii
200 g białej czekolady
Wierzch:
300 g gęstej śmietany 12% lub 18%
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
około 2 - 3 łyżek soku z pomarańczy
Przygotowanie
Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem. Białka ubić na sztywną pianę: najpierw na małych obrotach miksera, następnie na większych ubijamy aż piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas miksując przez około 4 minuty. Po dodaniu całego cukru pudru ubijamy jeszcze przez około 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Pianę delikatnie połączyć ze zmielonymi płatkami migdałów, przyprawą piernikową, cynamonem, przesianym kakao i posiekaną czekoladą. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 13 -15 minut . Wyjąć i ostudzić. Piekarnika nie wyłączać.
Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń i wymieszać lub krótko zmiksować. Następnie dodać mleko skondensowane, białka, likier lub sok, skórkę i wanilię i wszystko wymieszać energicznie łyżką lub krótko zmiksować mikserem do połączenia się składników. Na koniec roztopić białą czekoladę: włożyć połamaną na kosteczki czekoladę do czystego i suchego rondelka z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewać mieszając co chwilkę. Roztopioną czekoladę dodać do masy serowej i energicznie wymieszać.
Masę serową wylać do tortownicy na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w 180 stopniach aż masa będzie już prawie całkowicie zastygnięta (około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim gęstą śmietanę . Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 13 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić.
Po ostudzeniu sernik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Przechowujemy go tam bez obręczy, którą zdejmujemy dopiero gdy sernik całkowicie ostygnie. Im dłużej sernik postoi, tym jest lepszy, nawet na 3 - 4 dzień, długo też utrzymuje świeżość.
Przygotować lukier : wymieszać cukier puder ze skórką i 1- 2 łyżkami soku. Dokładnie wymieszać w razie potrzeby stopniowo dodawać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier (ma być bardziej gęsty od tego jaki widać na zdjęciach). Sernik polać lukrem.
Wskazówki
Sernik można zrobić w wersji cytrynowej, zastępując pomarańczowe dodatki odpowiednikami cytrynowymi.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_pomaranczowy_z_lukrem/przepis.html