ßßß Cookit - przepis na Tort Korzenny

Tort Korzenny

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 stycznia 2014 r. Ten tort zagościł na stole w poświąteczną niedzielę. Przygotowałam tę delicję na powrót córki z świątecznego wypoczynku. I warto było, bo z jej ust padały same komplementy, stwierdziła, że jest to ciasto, którego nic i nikt nie przebije. A trzeba dodać, że z tymi pochlebstwami bywa różnie. Ale wracając do słodyczy, to muszę powiedzieć, że jest naprawdę rewelacyjna. Tutaj przełamuje się słodki, kwaśny, jak i lekko gorzki smak, tworząc idealną sekwencję. Biszkopt, który wyszedł doskonały,
przełożony cynamonową masą na bazie mascarpone i wzbogacony powidłami z czarnej porzeczki to istna rozkosz dla podniebienia. Całość obsypana cynamonem i przyprawą piernikową, udekorowana wiórkami czekolady. Tort zaraz po upieczeniu jest gotowy do spożycia, jednak polecam go na drugi dzień, kiedy nastąpi fuzja smaków, a biszkopt nasiąknie jeszcze bardziej. Nawilżony konfiturą biszkopt jest ogromnym atutem delicji . Idea tego wypieku jest miłą odmianą po tradycyjnych tortach, które nie są moimi faworytami:-) Tort Korzenny Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 stycznia . Świąteczny tort korzenny!
Idealny na wieczory przy choince - rozgrzewa i wprawia stan ducha w dobry nastrój:-),
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 20 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
(Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany)
Biszkopt:
jajka : 6
cukier puder : 1 i 1/2 szklanki
mąka pszenna : 2/3 szklanki (100 g)
mąka ziemniaczana : 2/3 szklanki (100 g)
przyprawa piernikowa lub korzenna : 2 łyżki
kakao : 2 łyżki
Nasączenie:
sok wyciśnięty z pomarańczy : 2 pomarańcze (około 1/2 szklanki)
Przełożenie :
dżem z czarnej porzeczki : 1 słoiczek (240-250 g)
likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy : 1/4 szklanki
Masa:
śmietana kremowa do deserów 36%, bardzo dobrze schłodzona (minimum dobę): 500 ml
serek mascarpone : 500 g
cukier puder : 1/2 szklanki
cynamon : 1 i 1/2 łyżki
Dekoracja:
tarta czekolada najlepiej deserowa : na boki
cynamon : do dekoracji
przyprawa piernikowa : do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
jajka w temperaturze pokojowej, oddzielam żółtka od białek
piekarnik nagrzewam do 180oC
dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm (użyłam 24 cm tortownicy), wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz
mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiewam do miski i dokładnie mieszam
żółtka ucieram z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa w drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję resztę cukru pudru, cały czas ubijając około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana
łączę żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów
następnie do masy przesiewam 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko miksuję na najmniejszych obrotach miksera wsypuję kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie miksuję, to samo robię z pozostałą mąką
masę wykładam do przygotowanej formy, wyrównuję wierzch wstawiam do środkowej części piekarnika na kratkę i piekę 40 minut
wyjmuję z piekarnika i studzę
kroję na 3 poziome blaty
Masa:
zimną śmietankę do deserów ubijam na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem
mascarpone wkładam do drugiej miski i miksuję kilka sekund delikatnymi ruchami szpatułki
mieszam mascarpone z ubitą śmietanką wstawiam do lodówki do czasu przełożenia
Przełożenie:
mieszam powidła z czarnej porzeczki z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym,
odkładam dolny krążek biszkoptu kładę na paterze, kropię 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), smaruję połową powideł z likierem i wykładam 1/3 masy z mascarpone
kładę drugi krążek, kropię 1/3 ilości nasączenia, smaruję resztą powideł i wykładam 1/3 masy
przykrywam ostatnim, górnym krążkiem, kropię go resztą nasączenia
wierzch i boki pokrywam ostatnią częścią masy
boki tortu obkładam (dłonią) tartą czekoladą
wierzch prószę cynamonem i przyprawą piernikową
wstawiam do lodówki do czasu podania, można od razu podawać po przełożeniu lub 2-3 godzinach schładzania :-)
wiórki z czekolady na obłożenie tortu robię następująco: czekoladę kładę na blacie przed sobą, na opakowaniu lub na desce, gładką stroną do góry i trzymając nóż prostopadle, ścieram wiórki ruchami do siebie. Przenoszę wiórki z czekolady na nożu i pomagając sobie dłonią, obklejam boki tortu :-)
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/01/tort-korzenny.html