ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 stycznia 2014 r. Ten tort zagościł na stole w poświąteczną niedzielę. Przygotowałam tę delicję na powrót córki z świątecznego wypoczynku. I warto było, bo z jej ust padały same komplementy, stwierdziła, że jest to ciasto, którego nic i nikt nie przebije. A trzeba dodać, że z tymi pochlebstwami bywa różnie. Ale wracając do słodyczy, to muszę powiedzieć, że jest naprawdę rewelacyjna. Tutaj przełamuje się słodki, kwaśny, jak i lekko gorzki smak, tworząc idealną sekwencję. Biszkopt, który wyszedł doskonały,przełożony cynamonową masą na bazie mascarpone i wzbogacony powidłami z czarnej porzeczki to istna rozkosz dla podniebienia. Całość obsypana cynamonem i przyprawą piernikową, udekorowana wiórkami czekolady. Tort zaraz po upieczeniu jest gotowy do spożycia, jednak polecam go na drugi dzień, kiedy nastąpi fuzja smaków, a biszkopt nasiąknie jeszcze bardziej. Nawilżony konfiturą biszkopt jest ogromnym atutem delicji . Idea tego wypieku jest miłą odmianą po tradycyjnych tortach, które nie są moimi faworytami:-) Tort Korzenny Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 stycznia . Świąteczny tort korzenny!Idealny na wieczory przy choince - rozgrzewa i wprawia stan ducha w dobry nastrój:-),Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 20 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:(Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany)Biszkopt:jajka : 6cukier puder : 1 i 1/2 szklankimąka pszenna : 2/3 szklanki (100 g)mąka ziemniaczana : 2/3 szklanki (100 g)przyprawa piernikowa lub korzenna : 2 łyżkikakao : 2 łyżkiNasączenie:sok wyciśnięty z pomarańczy : 2 pomarańcze (około 1/2 szklanki)Przełożenie :dżem z czarnej porzeczki : 1 słoiczek (240-250 g)likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy : 1/4 szklankiMasa:śmietana kremowa do deserów 36%, bardzo dobrze schłodzona (minimum dobę): 500 mlserek mascarpone : 500 gcukier puder : 1/2 szklankicynamon : 1 i 1/2 łyżkiDekoracja:tarta czekolada najlepiej deserowa : na bokicynamon : do dekoracjiprzyprawa piernikowa : do dekoracjiPrzygotowanie:Biszkopt:jajka w temperaturze pokojowej, oddzielam żółtka od białekpiekarnik nagrzewam do 180oCdno tortownicy o średnicy około 25-26 cm (użyłam 24 cm tortownicy), wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrzmąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiewam do miski i dokładnie mieszamżółtka ucieram z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa w drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję resztę cukru pudru, cały czas ubijając około 7 minut, aż powstanie lśniąca pianałączę żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchównastępnie do masy przesiewam 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko miksuję na najmniejszych obrotach miksera wsypuję kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie miksuję, to samo robię z pozostałą mąkąmasę wykładam do przygotowanej formy, wyrównuję wierzch wstawiam do środkowej części piekarnika na kratkę i piekę 40 minutwyjmuję z piekarnika i studzękroję na 3 poziome blatyMasa:zimną śmietankę do deserów ubijam na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonemmascarpone wkładam do drugiej miski i miksuję kilka sekund delikatnymi ruchami szpatułkimieszam mascarpone z ubitą śmietanką wstawiam do lodówki do czasu przełożeniaPrzełożenie:mieszam powidła z czarnej porzeczki z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym,odkładam dolny krążek biszkoptu kładę na paterze, kropię 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), smaruję połową powideł z likierem i wykładam 1/3 masy z mascarponekładę drugi krążek, kropię 1/3 ilości nasączenia, smaruję resztą powideł i wykładam 1/3 masyprzykrywam ostatnim, górnym krążkiem, kropię go resztą nasączeniawierzch i boki pokrywam ostatnią częścią masyboki tortu obkładam (dłonią) tartą czekoladąwierzch prószę cynamonem i przyprawą piernikowąwstawiam do lodówki do czasu podania, można od razu podawać po przełożeniu lub 2-3 godzinach schładzania :-)wiórki z czekolady na obłożenie tortu robię następująco: czekoladę kładę na blacie przed sobą, na opakowaniu lub na desce, gładką stroną do góry i trzymając nóż prostopadle, ścieram wiórki ruchami do siebie. Przenoszę wiórki z czekolady na nożu i pomagając sobie dłonią, obklejam boki tortu :-)


Smacznego !!!