Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 11 stycznia 2014 r. Ten tort zagościł na
stole w poświąteczną niedzielę. Przygotowałam tę delicję na powrót córki z świątecznego wypoczynku. I warto było, bo z jej ust padały same komplementy, stwierdziła, że jest to ciasto, którego nic i nikt nie przebije. A trzeba dodać, że z tymi pochlebstwami bywa różnie. Ale wracając do
słodyczy, to muszę powiedzieć, że jest naprawdę rewelacyjna. Tutaj przełamuje się słodki, kwaśny, jak i lekko gorzki smak, tworząc idealną sekwencję.
Biszkopt, który wyszedł doskonały,przełożony
cynamonową masą na bazie
mascarpone i wzbogacony powidłami z
czarnej porzeczki to istna rozkosz dla podniebienia. Całość obsypana
cynamonem i
przyprawą piernikową, udekorowana wiórkami
czekolady. Tort zaraz po upieczeniu jest gotowy do spożycia, jednak polecam go na drugi dzień, kiedy nastąpi fuzja smaków, a
biszkopt nasiąknie jeszcze bardziej. Nawilżony
konfiturą biszkopt jest ogromnym atutem delicji . Idea tego wypieku jest miłą odmianą po tradycyjnych tortach, które nie są moimi faworytami:-) Tort Korzenny Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 8 stycznia . Świąteczny tort korzenny!Idealny na wieczory przy choince - rozgrzewa i wprawia stan ducha w dobry nastrój:-),Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 20 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:(Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany)
Biszkopt:
jajka : 6
cukier puder : 1 i 1/2 szklanki
mąka pszenna : 2/3 szklanki (100 g)
mąka ziemniaczana : 2/3 szklanki (100 g)
przyprawa piernikowa lub korzenna : 2 łyżki
kakao : 2 łyżkiNasączenie:sok wyciśnięty z
pomarańczy : 2
pomarańcze (około 1/2 szklanki)Przełożenie :
dżem z czarnej porzeczki : 1 słoiczek (240-250 g)
likier pomarańczowy lub
sok pomarańczowy : 1/4 szklankiMasa:
śmietana kremowa do deserów 36%, bardzo dobrze schłodzona (minimum dobę): 500 ml
serek mascarpone : 500 g
cukier puder : 1/2 szklanki
cynamon : 1 i 1/2 łyżkiDekoracja:
tarta czekolada najlepiej deserowa : na boki
cynamon : do dekoracji
przyprawa piernikowa : do dekoracjiPrzygotowanie:
Biszkopt:
jajka w temperaturze pokojowej, oddzielam
żółtka od
białekpiekarnik nagrzewam do 180oCdno tortownicy o średnicy około 25-26 cm (użyłam 24 cm tortownicy), wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
przyprawę piernikową oraz
kakao przesiewam do miski i dokładnie mieszam
żółtka ucieram z połową
cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa w drugiej misce ubijam
białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję resztę
cukru pudru, cały czas ubijając około 7 minut, aż powstanie lśniąca pianałączę
żółtka z
białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchównastępnie do masy przesiewam 1/3 ilości mieszanki
mąki i krótko miksuję na najmniejszych obrotach miksera wsypuję kolejną 1/3
mąki i znów delikatnie miksuję, to samo robię z pozostałą
mąkąmasę wykładam do przygotowanej formy, wyrównuję wierzch wstawiam do środkowej części piekarnika na kratkę i piekę 40 minutwyjmuję z piekarnika i studzękroję na 3 poziome blatyMasa:zimną
śmietankę do deserów ubijam na bardzo sztywną pianę razem z
cukrem pudrem oraz
cynamonemmascarpone wkładam do drugiej miski i miksuję kilka sekund delikatnymi ruchami szpatułkimieszam
mascarpone z ubitą
śmietanką wstawiam do lodówki do czasu przełożeniaPrzełożenie:mieszam powidła z
czarnej porzeczki z
likierem pomarańczowym lub
sokiem pomarańczowym,odkładam dolny krążek
biszkoptu kładę na paterze, kropię 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), smaruję połową powideł z
likierem i wykładam 1/3 masy z
mascarponekładę drugi krążek, kropię 1/3 ilości nasączenia, smaruję resztą powideł i wykładam 1/3 masyprzykrywam ostatnim, górnym krążkiem, kropię go resztą nasączeniawierzch i boki pokrywam ostatnią częścią masyboki
tortu obkładam (dłonią) tartą
czekoladąwierzch prószę
cynamonem i
przyprawą piernikowąwstawiam do lodówki do czasu podania, można od razu podawać po przełożeniu lub 2-3 godzinach schładzania :-)wiórki z
czekolady na obłożenie
tortu robię następująco:
czekoladę kładę na blacie przed sobą, na opakowaniu lub na desce, gładką stroną do góry i trzymając nóż prostopadle, ścieram wiórki ruchami do siebie. Przenoszę wiórki z
czekolady na nożu i pomagając sobie dłonią, obklejam boki
tortu :-)




Smacznego !!!