Wykonanie
Składniki
Biszkopt6
jajek1 i 1/2 szklanki
cukru pudru2/3 szklanki (100 g)
mąki pszennej2/3 szklanki (100 g)
mąki ziemniaczanej2 łyżki
przyprawy piernikowej lub korzennej2 łyżki
kakaoNasączeniesok wyciśnięty z 2 świeżych
pomarańczy (około 1/2 szklanki)Przełożenie1 słoiczek
powideł śliwkowych (240-250 g)1/4 szklanki
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowegoMasa500 ml
śmietany kremowej do deserów 36% (polecam Łaciatą), bardzo dobrze schłodzonej (minimum dobę)500 g
sera mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru1 i 1/2 łyżki
cynamonuDekoracja
tarta czekolada na boki
cynamon na wierzch (ewentualnie z gwiazdkami)Przygotowanie
BiszkoptJajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić
żółtka od
białek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25 -26 cm (użyłam 24 cm tortownicy, ale wysokiej na 8,5 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
przyprawę piernikową oraz
kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
Żółtka ucierać z połową
cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubić
białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę
cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.Połączyć
żółtka z
białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki
mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3
mąki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą
mąką.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.MasaZimną
śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z
cukrem pudrem oraz
cynamonem.
Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund). Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać
mascarpone z ubitą
śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.PrzełożenieWymieszać
powidła śliwkowe z
likierem pomarańczowym lub
sokiem pomarańczowym, odłożyć.Dolny krążek
biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z
likierem i wyłożyć 1/3 masy z
mascarpone. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.Boki
tortu obłożyć (dłonią) tartą
czekoladą. Wierzch posypać
cynamonem. Jeśli chcemy wzór gwiazdek, przed oprószeniem
cynamonem na torcie kładziemy gwiazdki wycięte z papieru pub foremki w kształcie gwiazdek zaklejone folią aluminiową. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2 - 3 godzinach schładzania.WskazówkiJak zrobić wiórki z
czekolady na obłożenie
tortu:
Czekoladę położyć na blacie przed sobą, na opakowaniu lub na desce, gładką stroną do góry i trzymając nóż prostopadle ścierać wiórki ruchami do siebie. Krótszy bok
czekolady opiera się na naszym brzuchu (najlepiej zabezpieczyć go fartuchem). Przenosić wiórki z
czekolady na nożu i pomagając sobie dłonią obklejać boki
tortu.

